Matovičék mindenre képesek? A trianoni gesztus után most a "kecskéjük" taposhatja el a kultuszminisztérium kisebbségi osztályát

2020. augusztus 4. - 01:11 | Belföld

Megszűnőben a kulturális minisztériumon belül működő kisebbségi kulturális osztály. Pontosabban, az nem válik semmivé, “mindössze” átalakul. A tárcán belüli helyzettel tisztában levő korábbi államtitkár szerint a kecske és a káposzta tipikus helyzete körvonalazódik a szemünk előtt.

Matovičék mindenre képesek? A trianoni gesztus után most a "kecskéjük" taposhatja el a kultuszminisztérium kisebbségi osztályát
(Fotó: Facebook/Igor Matovič)

A Pátria Rádió a kulturális minisztériumban kialakult helyzet firtatásakor a szaktárcától azt a választ kapta, hogy nem szűnik meg a Kún Kelemen Melinda által vezetett kisebbségi kulturális osztály. Ez a szervezeti egység csupán átalakul, és éppen egy új struktúrát alakítanak ki. Nem megerősített hírek szerint az új részleg vezetőjének Oľga Škorecovát nevezik ki, aki eddig a nyelvrendőrség igazgatója volt.

Ezzel összefüggésben Rigó Konrád, a Híd korábbi kulturális államtitkára azt nyilatkozta portálunknak, hogy "a szlovák államnyelvi osztályt összepárosítani a nemzetiségi kultúrák osztályával olyan, mint kecskére káposztát bízni. Ezért ez vagy a teljes hozzá nem értésről tanúskodik, vagy arról, hogy a gazdát nem érdekli a káposzta sorsa. Ettől még van egy rosszabb verzió is, de arra egyelőre nem akarok gondolni.” - jegyezte meg Rigó.

A minisztérium új szervezeti egysége állítólag az "odbor prierezových politík" nevet viseli majd, amit magyarra az okoskodóan hangzó keresztmetszeti politikák - esetleg átfogó politikák, vagy ahogy az MTI írja: "többpólusú politikák" - osztályaként fordíthatunk.

Az elmúlt időszakban az államnyelv törvényileg biztosított helyzete számos konfliktust idézett elő, aminek aztán egy időre az vetett véget, hogy még 2016-ban Marek Maďarič miniszterrel megállapodtak a hidas illetékesek, hogy ezt a témakört nem fogják politikai pontszerzésre használni. Ez az egyezség egészen a Kuciak-gyilkosságig érvényben is maradt, majd a 2018-ban lemondott Maďaričot felváltotta a szintén smeres - azóta meg a Peter Pellegrini-féle Hlas irányába kacsingató - Ľubica Laššáková, és ismét előjöttek ezek a pár évre elföldelt kérdések.

A februári választásokat követően aztán az OĽaNO szerezte meg a kulturális tárcát, ahol mostanáig működhetett a Kún Kelemen Melinda által vezetett kisebbségi kulturális osztály. Furcsa vargabetűk ezek a legerősebb kormánypárttól. Mert a trianoni gesztusok mellé úgy illene, hogy a legerősebb hazai kisebbség status quóját ne barmolják szét az első adandó alkalommal. Erre meg egy nyelvrendőrt állítanak rá az ügyre, aki alig várja, hogy a többpólusú gumibotját meglengesse a szlováktól eltérő nyelvet használó polgárok előtt.

(sp)