Matovičék nem készülnek eltörölni a járulékokat, de segítséget ígérnek

2020. március 25. - 12:22 | Belföld

A kormány nem törli el teljesen az egészségbiztosítási és társadalombiztosítási járulékok fizetési kötelezettségét, mert vannak olyan cégek, amelyek az új típusú koronavírus miatt bevezetett rendkívüli intézkedések ellenére is nyereségesek.

Matovičék nem készülnek eltörölni a járulékokat, de segítséget ígérnek
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Ezt Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő jelentette be a szerdai sajtótájékoztatóján.

"Ha most némelyik cég abban az illúzióban él, hogy minden veszteségüket, bevételkiesésüket kifizeti az állam, tehát úgyszólván mi mindannyian, akkor ki kell jelentsem, hogy nem így lesz, mert államként becsődölnénk" - fogalmazott.

Szavai szerint a gazdagabb cégeknek maguknak is igazodniuk kell. "Biztosan nem fogjuk átfizetni a járulékokat, vagy épp elengedni. Vagyis úgy biztos nem, hogy az elkövetkezendő hetekben, hónapokban lényegében kikapcsoljuk a járulékbefizetéseket" - fogalmazott.

A járvány alatt is nyereséges cégek közé sorolta az üzletláncokat, melyek pillanatnyilag magasabb bevételeket könyvelhetnek el. 

Az állam viszont elsősorban azokat fogja megsegíteni, akiknek a karantén miatt nincs semmilyen bevételük.

"Biztosan nem fogunk egyfajta szőnyegbombázást végrehajtani, hogy majd fentről helikopterből szórjuk a pénzt az emberekre" - szögezte le, kiemelve, hogy olyan mértékű segítséget tudnak nyújtani, amit az állam megengedhet magának.

(TASR)