Matovičék a népszavazás eredményéről: „Él a remény, hogy Ficóék politikája a közeljövőben sem lesz sikeres”

2023. január 22. - 09:39 | Belföld

A népszavazás eredménye világosan igazolja, hogy nincs igény a választási ciklus lerövidítésére – reagált az OĽaNO a népszavazás eredményére.

Matovičék a népszavazás eredményéről: „Él a remény, hogy Ficóék politikája a közeljövőben sem lesz sikeres”
Fotó: TASR - Erika Ďurčová

„Van rá remény Szlovákiában, hogy a Smer-SD, a Hlas-SD és a Republika gyűlölködő, az országot felforgató és szétlopó politikája nem lesz sikeres a közeljövőben” – közölte a mozgalom.

Az OĽaNO polgári-demokratikus platformja szerint önvizsgálatra és mozgósításra kell, hogy ösztökélje a demokrata politikusokat az, hogy több mint egymillióan vettek részt a népszavazáson, annak ellenére, hogy az ellenzék célzott politikai kampányra használta fel a referendumot. „A részvétel nemcsak a társadalom egy jelentős részének elégedetlenségét támasztja alá, hanem azt is bizonyítja, hogy a demokratikus pártok képtelenek visszaállítani az észszerű társadalmi párbeszédet a politikáról és a kormány tevékenységéről” – közölte állásfoglalásában a platform, és együttműködésre szólította fel a demokratákat.

Az állami választási bizottság megerősítette, hogy érvénytelen az alkotmánymódosításról szóló szombati népszavazás. A részvétel 27,25 százalékos volt, az érvényességhez 50 százalékot meghaladó részvételre van szükség. Szlovákia történetének kilencedik népszavazását a Smer-SD kezdeményezte más ellenzéki pártokkal.


TASR