Matovičék olyat kaptak a saját koalíciós partnerüktől, amit nem tesznek zsebre

2022. május 29. - 15:58 | Belföld

A korrupcióellenes kormánykoalíció kudarcot vallott, és felváltotta egy populista, fasisztákkal együttműködő koalíció – jelentette ki Jana Bittó Cigániková (SaS) vasárnap a Markíza Na telo című műsorában.

Matovičék olyat kaptak a saját koalíciós partnerüktől, amit nem tesznek zsebre
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Az ugyancsak koalíciós képviselő nem nézi jó szemmel az együttműködést az OĽaNO és az ellenzék egy része közt. „Tájékoztatni egy dolog, de a másik dolog, hogy az együttműködés a fasisztákkal folytatódik” – jegyezte meg.

A műsor másik vendége, Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) kiemelte, az OĽaNO-nak nem kellett volna a fasisztákkal együtt szavaznia. „Vagy koalícióban kormányoznak, vagy mondjuk ki nyíltan, létrejött egy ilyen kapcsolat” – mondta a képviselő, hozzátéve, nemcsak egy szavazásról van szó.

A Hlas-SD képviselője azt is bírálta, hogy az inflációellenes csomag nem gondolt a nyugdíjasokra és a dolgozókra. „A kormány Matovičcsal az élen nem képes segíteni az embereknek, és egy őrült színházzal áll elő” – jelentette ki, rámutatva a pénzügyminiszter és Richard Sulík gazdaságügyi miniszter közt lévő ellentétre. „Veszekednek és semmit nem tesznek az emberekért” – tette hozzá.

Bittó Cigániková Šutaj Eštok kijelentésére reagálva tagadta, hogy a kormány ezidáig nem tett semmit. Szerinte a családok támogatása nemes szándék, a legfőbb probléma azonban a csomag érvényesítésében van. Hozzátette, Matovič semmi mást nem akar, mint a saját eszmefuttatásait érvényesíteni, a „pompás ötleteivel pedig már több száz millió eurót pazarolt el”.

A képviselő cáfolta, hogy az SaS megegyezett a Hlas-SD-vel arról, hogy közös erővel szétverik a jelenlegi kormánykoalíciót, azt azonban nem tartotta kizártnak, hogy a párt a választások után tárgyalhat Pellegriniékkel.

A benzinárak kapcsán Bittó Cigániková kijelentette, a pénzügyminiszter nem akarja csökkenteni az üzemanyagok áfáját, „őt ugyanis csak a saját nagyszerű ötletei érdeklik”. Hozzátette, ha Matovič akarná, Lengyelországhoz hasonlóan kivételt kérhetne az üzemanyagok áfájának csökkentésére, ezáltal pedig a benzin és a gázolaj csak az egyszerű emberek számára lenne olcsóbb, a cégeknek nem.


(TASR/para)