Matovičék szerint Kollár hibázott, de nem kérik a lemondását

2020. június 29. - 17:31 | Belföld

Boris Kollár házelnök hétfőn három órán keresztül magyarázta bizonyítványát az OĽaNO frakciójában a diplomamunkája körül kialakult botrány miatt.

Matovičék szerint Kollár hibázott, de nem kérik a lemondását
Fotó: TASR

Az OĽaNO frakciója az oktató, a hallgató, az opponens, valamint az értékelési rendszer kudarcának tartja a Boris Kollár házelnök diplomamunkája körül kialakult botrányt.

Ezt Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője jelentette be hétfőn, miután találkoztak Boris Kollárral. Šipoš szerint a házelnök válaszolt minden kérdésükre, csupán az oktató nem megfelelő idézése maradt tisztázatlan.

Az OĽaNO emellett szorgalmazza a szakdolgozatok ellenőrzését azon az időszakon belül, amit Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter és Mária Kolíková igazságügyi miniszter meghatároz.

Szeptemberig pedig előállnak egy törvényjavaslattal a szakdolgozatok átellenőrzéséről, valamint fennáll az iskolák akkreditációjának megszüntetése is. Az OĽaNO ezzel lezártnak tekinti az ügyet.

Igor Matovič kormányfő hozzátette: hogy ha az ellenőrzéseket követően megmutatkozik, hogy több ezer embernek nincs rendben a diplomamunkája, akkor azok elveszíthetik a titulusukat. A miniszterelnök szerint bár Boris Kollár hibázott, nem kérik a lemondását.

Matovič szerint, ha Kollárnak távoznia kellene a parlament elnöki posztjáról, akkor valószínűnek tartja, hogy a Sme rodina kilépne a koalícióból.

Matovič újságírói kérdésre elárulta, szégyen, hogy olyan ember áll a parlament élén, akinek kétségbe vonták a szakdolgozatának a hitelességét.

„Szégyen. Ez nem segít nekünk a nemzetközi színtéren, de a szerkesztőknek az igazságot kellene keresniük, és mindenkivel egyformán igazságosnak kell lenniük” – mondta Matovič, majd hozzátette: tudni akar róla, hogy az újságíróknak is minden rendben van a diplomamunkájukkal kapcsolatban.


TASR/para