Matovičék vakarhatják a fejüket, sorra jelentik be a koalíciós képviselők, hogy nem fognak fasiszta hátszéllel kormányozni

2022. augusztus 5. - 09:07 | Belföld

Az OĽaNO parlamenti képviselője, Kristián Čekovský és Jana Žitňanská a Za ľudí-ból is tett erre irányuló kijelentést.

Matovičék vakarhatják a fejüket, sorra jelentik be a koalíciós képviselők, hogy nem fognak fasiszta hátszéllel kormányozni

Čekovský, aki az OĽaNO liberálisabb szárnyához tartozik a már távozott Juraj Krúpával együtt, a Refresher portálnak adottt interjújában kijelentette, hogy elutasítja a kisebbségi kormányzást olyan független képviselők támogatásával, mint amilyenek Tomáš Taraba körül csoportosulnak (pl. Štefan és Filip Kuffa). Úgy vélte, a mostani koalíciós krízisben mind az OĽaNO-nak, mind az SaS-nek hátrébb kell lépnie.

"Megvannak azok a korlátok, amelyeket ha áthágnának, nem tudnék tovább tevékenykedni az OĽaNO-ban. Az egyik ilyen korlát a fasisztákkal való együttműködés. Számomra mindenki fasiszta, aki az ĽSNS listáján került a parlamentbe" - jelentette ki. Taraba és társai pedig így jutottak be.

Emlékeztetett, hogy Tarabáék azért indultak a Marian Kotleba vezette ĽSNS listáján, mert egyetértettek az általa kínált ideológiával, a programjával, emellett hozzásegítették egy jobb választási eredmény eléréséhez. Éppen ezért elutasítja, hogy az ő támogatásukkal kormányozzanak. "Egy ilyen koalíció nem lenne túlságosan tartós" - fogalmazott.

"Számos olyan lépést látok, amit az SaS tett a saját koalíciója ellen, leginkább a pandémia idején. Rajtuk áll, hogyan teszik ezt helyre. Vagy megegyeznek, vagy mindkettőnek hátra kell lépnie. (...) A magam részéről elmondhatom, hogy az OĽaNO-nak is kellene valamilyen engedményt tennie"

- húzta alá, majd a kérdésére, hogy mi lenne az, azt válaszolta, hogy a koalíciós szerződés átalakítása, a viszonyok letisztázása, de akár cserék is miniszteri posztokon. Az SaS egyébként épp ez utóbbit kéri, cserét a pénzügyminiszteri poszton.

Jana Žitňanská a Denník N-nek adott interjújában beszélt hasonló szellemben, hogy nem fog támogatni egy kisebbségi kormányt, melyet a fasiszták segítenek. Leszögezi, hogy a helyzet nem fekete-fehér, és ugyan Matovič távozása segíthetne rajta, a viszonyuk Richard Sulíkkal kölcsönös.

Elismeri, hogy a mostani válság vége a kormány bukása is lehet, ugyanakkor lát egy újabb lehetőséget, mégpedig egy egyezményt, amilyen a cseheknél működik a polgári és a szociáldemokraták között. Ennek a minimuma, hogy az SaS ellenzékből nem buktatná meg a kormányt, vagy segítené némely miniszterek leváltását. Úgy véli, mind Richard Sulík, mind Igor Matovič hátrébb léphetnének, és hagyhatnák, hogy mások alakítsanak ki valamilyen ellenzéki szerződést.

Úgy véli, nem elegendő megoldás, ha esetleg csak Matovič mondana le, mivel akkor visszakerül a parlamentbe, és kezdődik minden elölről. Szerinte mindkét pártnak önreflexióra volna szüksége.

(Refresher/Dennník N)