Matovičnak a fasisztákkal együtt sincs 76 biztos embere, szerdán szavaznak az inflációs csomagról

2022. június 21. - 20:41 | Belföld

Csak szerdán szavaznak Igor Matovič „inflációellenes” törvényéről, amelyet vétózott az államfő, de az SaS már most elosztaná azt a pénzt, ami megmarad, ha a törvényt nem fogadják el. Sulíkék szerint különben is jól áll az állami költségvetés, akár 2,5 milliárddal is több folyhat be, mint tavaly, ez 1,5 milliárddal több a tervezettnél.

Matovičnak a fasisztákkal együtt sincs 76 biztos embere, szerdán szavaznak az inflációs csomagról
Fotó: TASR

Kedden folytatódott a Zuzana Čaputová köztársasági elnök által megvétózott „inflációellenes” törvény tárgyalása, de a képviselők még estére sem jutottak a végére. A szavazás előreláthatóan szerdán délelőtt lesz, amikor eldőlhet az is, hogy Igor Matovičnak (OĽaNO) mekkora a támogatottsága a koalícióban és saját pártja, az OĽaNO parlamenti frakciójában.

Az OĽaNO-ban lévő ellentétet Milan Vetrák (OĽaNO) felszólalása mutatta volna meg, aki ugyan bejelentkezett a vitába, de végül nem állt ki a szószékre. Vetrákot az OĽaNO azon képviselői közé sorolják, akik nem akarják újra megszavazni a jogszabályt, elsősorban azért, mert azt csak a fasiszta és egyéb szélsőséges képviselőkkel együtt tudnák megtenni. Sajtóhírek szerint a pártból legalább 5-en ellenzik a jogszabályt.

Gyimesi szerint aki a törvényt elutasítja az a családot is elutasítja

A törvény változatlan elfogadását támogató OLaNO-s képviselők elsősorban azzal érveltek, hogy a „családok megérdemlik a támogatást”. Gyimesi György (OĽaNO) szerint a kormány most végre elhatározta magát a családok támogatása mellett, ezért támadják a „liberális képviselők” .

„Miért nem akarják, hogy a családok szakkörökre tudják járatni a gyerekeiket” – kérdezte az SaS-es képviselőktől Gyimesi a törvény előterjesztőjeként.

Szerinte a liberális képviselők magát a család intézményét támadják azzal, hogy ellenzik a jogszabályt. Több SaS-os képviselő azonban tiltakozott Gyimesi megjegyzései miatt, többgyerekes, családos képviselőként nem értik, hogy az OLaNO-s képviselő hogyan nevezheti őket családellenesnek.

Marian Viskupič (SaS) szerint azonban a törvénnyel csak probléma van, a párt frakciója ezért utasította el már az első elfogadása alkalmával is.

„1,3 milliárd eurós költséggel jár, miközben hat nap alatt fogadta el a parlament, és a legnagyobb összeget az önkormányzatoktól veszi el” – magyarázta a parlament pénzügyi bizottságának elnöke.

Matovič nagy problémája

Matovič legnagyobb problémája, hogy a jogszabály elfogadását a viszonylag normális ellenzék, a Hlas és a Smer is elutasítja, ezért csak a ĽSNS képviselőire és egyéb szélsőségesekre tud támaszkodni. Jaroslav Baška (Smer), Trencsén megye elnöke az önkormányzatokra mért „csapás” miatt ellenzi a jogszabályt.

„Mit tettek az önkormányzatok, hogy így büntetik őket?” – tette fel a kérdést Jaroslav Baška (Smer).

A képviselő arra utalt, hogy a jogszabály a családoknak adott támogatást valójában az önkormányzatoktól veszi el, az adóbónusz emelése ugyanis több százmillió eurót von el a településektől. Szerinte ez azért is káros, mert az önkormányzatok különben is megszenvedték a pandémiát, amikor sokszor állami feladatokat végeztek el, például a Matovič által erőltetett országos tesztelés során. „Sokat segítettek az ukrán menekültek fogadása során is” – emelte ki Baška.

SaS: van elég pénz a költségvetésben

Az SaS abban bízik, hogy a jogszabályt nem, vagy legfeljebb a köztársasági elnök javaslatait beépítve fogadják el. Ez utóbbi esetben csak kisebb költséggel járó intézkedések lépnének életbe, és a jogszabály legvitatottabb része, a „szabadidőutalványok” bevezetése kimaradna belőle. Csak ez 500 millió eurós megtakarítást jelentene, amit az SaS az egészségügyre, az oktatásra és az igazságügyre költene.

A párt azonban már idén is „elköltene” közel 670 millió eurót, mert szerintük erre a költségvetés nem tervezett, többletbevétele lehetőséget ad. Marián Viskupič szerint idén mintegy 1,5 milliárd euróval több folyhat be az adókból az infláció miatt, ami erre lehetőséget ad. Mindhárom területen elsősorban a béremelésre fordítanák, az egészségügyre 470 milliót, az oktatásra 190 milliót, az igazságszolgáltatás fejlesztésére pedig 7 milliót fordítanának.

„Az egészségügynek adott 470 millióból mintegy 220-300 millió mehetne bérrendezésre” – jelentette ki Jana Bittó Cigániková, az egészségügyi bizottság elnöke.

Szerint ezzel a csehországi bérek szintjére emelhetnék a hazai egészségügyi béreket, ami stabilizálhatná az egészségügyi dolgozók állományát is. Az oktatásban a júliusi 3 százalék után szeptemberben újabb hét, majd januárban további 10 százalékkal emelnélk a béreket.

„Az oktatásügyben bruttó 1426 euró a legmagasabb elérhető fizetés, a 10 százalékos emelés egyáltalán nem luxus, ennek automatikusnak kellene lennie” – jelentette ki Gröhling.

A párt továbbra is elutasítja az adóemelést, illetve csak akkor támogatná a Matovič által javasolt „extraadók” bevezetését, ha ezzel párhuzamosan más adókat csökkentenének.

Boris Kollár optimista, a Sme rodina elnöke szerint a parlament szerdán megtöri az elnöki vétót, igaz, ők a vétó megtörésének tartják azt is, ha az államfő javaslatait elfogadva hagyják jóvá az „inflációellenes” csomagot. A Sme rodina egyébként júliustól mindenképpen – ha elfogadják, ha nem a vétózott törvényt – emelné a családi pótlékot és az adóbónuszt. A képviselők szerdán 11 órakor szavaznak a jogszabályról.

- lpj -