Mátyás király várairól nyílt kiállítás a galántai múzeumban

A galántai Honismereti Múzeumban csütörtökön nyílt meg a Mátyás király várai című kiállítás, amely a visegrádi Mátyás Király Múzeummal együttműködve valósult meg.

2018-at Magyarországon Mátyás-emlékévnek nyilvánították, mivel ebben az évben volt Hunyadi Mátyás trónra lépésének 560. évfordulója. A most Galántára érkező vándorkiállítás is ebben az évben született meg.

„A kiállítás kurátora Buzás Gergely régész, a visegrádi múzeum igazgatója. A tárlat Mátyás király várait mint reprezentatív uralkodói rezidenciákat mutatja be”

– tájékoztatta a TASR hírügynökséget Erika Slobodová, a Honismereti Múzeum történésze. Hunyadi Mátyás (1443 - 1490) művelt és felvilágosult uralkodó volt, neki köszönhetően terjedt el a történelmi Magyarországon a humanizmus és a reneszánsz. 1465-ben Pozsonyban (Bratislava) megalapította az Academia Istropolitanát, az első egyetemet a mai Szlovákia területén.

Mátyás király emellett hódító és stratéga is volt, akinek meg kellett tartania a tekintélyét. A várak nem csupán a lakhelyeként szolgáltak, grandiózusságukkal és pompájukkal a király gazdagságát és hatalmát is kifejezésre juttatták.

A kiállításon megtekinthető a visegrádi vár háromdimenziós, nagyarányú makettje, emellett a tatai, szigligeti, diósgyőri vár modellje is. A tárlat bemutatja a különféle társadalmi rendek – nemesség, jobbágyok, papság – életét is a 15. században. 

Slobodová elmondása szerint a múzeum nemrég egy tematikus rajzversenyt is hirdetett az alapiskolák tanulóinak a tárlat kapcsán. A győztes rajzokat ki is állították.

A Mátyás király várairól szóló kiállítás október 18-ig tekinthető meg.

TASR