Mečiar egykori jobbkeze állítja, a HZDS-nek nem volt köze ifj. Michal Kováč elrablásához

2016. október 14. - 13:46 | Belföld

Arpád Matejka összeesküvés-elméleteknek tartja az ügy eddigi interpretációit. A HZDS egykori alelnöke, Vladimír Mečiar egykori jobbkeze szerint a pártnak nem volt köze ifjabb Michal Kováč elhurcolásához.

Mečiar egykori jobbkeze állítja, a HZDS-nek nem volt köze ifj. Michal Kováč elrablásához
Arpád Matejka és Vladimír Mečiar (Fotó: TASR)

"Mindig is elutasítottam és most is elutasítom, hogy ezzel az afférral összefüggésbe hozzák a HZDS-t, mivel nekem és a HZDS több tagjának semmi közünk hozzá, és visszautasítunk ilyen praktikákat" - állítja Matejka a Dotyky s mocou (Érintkezés a hatalommal) c. könyvében, amely most került piacra.

Ifjabb Kováč elrablásával gyanúsították az Ivan Lexa vezette SIS-t, Mečiar amnesztiái miatt azonban az ügy soha nem került bíróság elé.

Matejka a könyvében visszaemlékezik annak körülményeire is, hogyan választották meg Michal Kováčot elnöknek. "Mečiar számára nem kívánatos személy, Michal Kováč győzött. Ebből az időből származik Ivan Lexa megjegyzése is, aki az elnök megválasztásáról szóló döntés után szarkasztikusan kijelentette: ... na, most benne vagyunk a pácban" - jelentette ki.

Arpád Matejka az 1989 novemberi események után került a közéletbe. A Nyilvánosság az erőszak ellen (VPN), majd a HZDS egyik alapítója volt. Utóbbi Országos Tanácsának elnöki tisztségét is betöltötte. 1998-tól már nem vállal szerepet a politikában, jelenleg nyugdíjasként él Nagyszombatban.

Az egykori államfő halála után ismét elkezdtek beszélni fiának 1995 augusztusában történt elhurcolásáról.

Ján Budaj (OĽaNO) bejelentette, hogy a parlament novemberi ülésszakán beterjeszt egy újabb javaslatot a Mečiar-amnesztiák eltörléséről.

Kováč egykori munkatársa, Pavol Demeš a temetésén azt mondta, hogy az erkölcstelen amnesztiák eltörlésének állami prioritásnak kellene lennie.

(Webnoviny.sk/para)