A mečiarista Ivan Lexa emberrablásos ügyét az uniós bíróság kapja meg

2019. június 24. - 11:54 | Belföld

A pozsonyi III. számú járásbíróság pénteken beszüntette a büntetőeljárást  a szlovák titkosszolgálat korábbi vezetőjével szemben, de ezzel az egész emberrablós ügy korántsem ér véget.

A mečiarista Ivan Lexa emberrablásos ügyét az uniós bíróság kapja meg
Ivan lexa (Fotó: TASR)

Ivan Lexával kapcsolatban már többször felvetődött, hogy köze lehetett az egykori szlovák államfő, Michal Kováč fiának elrablásához 1995-ben. A fővárosi bíróság az eljárást az Európai Unió Bírósága elé terjeszti az ún. előzetes döntéshozatali kérdés formájában (preliminary ruling).

Ifj. Kováčot 1995 augusztusában a SIS emberei elrabolták, majd Ausztriába vitték, mivel a férfi ellen egy büntetőügyben nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben. Az emberrablás mögött az állt, hogy a köztársasági elnök már nem volt hajlandó teljesíteni az akkori kormányfő, Vladimír Mečiar minden óhaját, aki bosszút akart állni az elnökön.

2017 áprilisában a szlovák törvényhozásban 129-en szavazták meg azt a határozati javaslatot, ami a Mečiar-féle amnesztiák eltörléséről szólt. Egy hónappal később aztán az Alkotmánybíróság hagyta jóvá a döntést, a taláros testület tíz bírája közül nyolc szavazott úgy, hogy az amnesztiák eltörlése nem alkotmányellenes.

TASR