Meddig maradhatnak pozíciójukban a hidas járási elöljárók, és kik jöhetnek a helyükre?

2020. május 25. - 15:59 | Belföld

A kormánykoalíción belül folyik a vita, hogy érvényben maradjon-e a járási elöljárók kinevezésének jelenlegi íratlan szabája: maradjon-e a politikai alapon való jelölés. A pakliban az is benne van, hogy mind a 72 járási hivatalban az OĽaNO döntene a személyi kérdésekről.

Meddig maradhatnak pozíciójukban a hidas járási elöljárók, és kik jöhetnek a helyükre?
Illusztráció

Noha Igor Matovič kormánya már két hónapja működik, még mindig nem váltotta le a 72 hivatal egyik vezetőjét sem. Ezek a hivatalok a kormányok meghosszabbított kezei a régiókban, és fontos hatáskörökkel rendelkeznek a közúti közlekedés, a kis- és egyéni vállalkozások, valamint a válságmenedzsment vagy a környezetvédelem területén.

A járási hivatalok élén a mai napig az előző kormányt működtető pártok (Smer, SNS, Híd) jelöltjei állnak.

Hogy a regionális államigazgatás erősen át van politizálódva és kapcsolódik az előző kormányhoz, azt a következő adatsor is alátámasztja: a 72 hivatalvezető közül 13 a Smer listáján indult a parlamenti választásokon, öt az SNS színeiben és hat a Híd logó alatt.

A koalíció még mindig nem állapodott meg abban, hogy kik és mikor váltják őket fel. Még az sem világos, hogy melyik alapelv mentén látnak hozzá a cserékhez. A DenníkN szerint a koalíciós politikusok már többször egyeztettek erről a kérdésről és három módja van az új elöljárók kiválasztásának.

Az első megoldás még a Vladimír Mečiar vezette kormányok óta létező modell folytatása - a járási hivatalokat a választási eredmények alapján meghatározott kulcs szerint osztották szét a koalíciós pártok között, ezt a mintát Mikuláš Dzurinda első kormánya is követte.

A második lehetőséget a jelenlegi kormánypártok javasolták még a választások előtt. Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes beszélt korábban arról, hogy a politikai jelölteket független személyekkel lehetne helyettesíteni.

A harmadik forgatókönyv szerint a koalíció ideiglenesen jelölne ki politikai jelölteket mindaddig, amíg el nem kezdődik a pályáztatás, amiből ők sem lennének kizárva.

A DenníkN szerint a legerősebb kormánypárt most egy új, ha úgy tetszik, egy negyedik variánson töri a fejtét. Eszerint mind a 72 pozíció Matovič mozgalmához tartozna. És mivel indokolják ezt az elvet? A koalíció kezdetben megállapodott abban, hogy a minisztériumok "egyszínűek" lesznek, és ezért az egyes pártok foglalják el a minisztériumukhoz tartozó összes szervezet tisztségeit. A járási hivatalok a OĽaNO vezette belügyminisztérium alá tartoznak. Ha megállapodnak a koalíciós pártok, ez az alapelv érvényes lenne a többi tárcával kapcsolatban is.

(DenníkN)