Meddő viták és cifrábbnál cifrább sértegetések diktálják az önkormányzati tempót Nagymegyeren

2021. május 18. - 14:06 | Régió

Nagymegyeren nem csitul az önkormányzati perpatvar, hónapról hónapra cifrábbnál cifrább megjegyzések, személyeskedések, sértegetések alapozzák meg a képviselő-testületi ülések nem túl barátságos hangulatát.

Meddő viták és cifrábbnál cifrább sértegetések diktálják az önkormányzati tempót Nagymegyeren
Holényi Gergő (Fotók: Cséfalvay Á. András) - További felvételekért kattints!
„Elmeorvosi vizsgálatot szeretnék javasolni a mentális állapota megállapításának érdekében” – jegyezte meg a múlt heti plénum egy pontján Néveri Sándor MKP-s képviselő.
***
„Az előző városvezetés kilóra megvette a képviselőket, engem nem ezért választottak” – vágta oda a jelenlévőknek egy másik alkalommal Holényi Gergő polgármester.

Mások mellett két hagyományos nagymegyeri téma, a termálfürdő, illetve a röntgenberendezés körüli hercehurca indikálta a pikáns beszólásokat. Előbbi kapcsán egy hónappal ezelőtt már írtunk a képviselők és a fürdőt üzemeltető városi Termál Kft. élére Holényi által ügyvezetőként kinevezett Lukáš Machala szájkaratéjáról, illetve arról, milyen SNS-es múlttal és konspirációs elhajlásokkal bír az illető.

A képviselők ezúttal egy bizalmatlansági indítvánnyal kívántak hangot adni nemtetszészüknek, amiért a polgármester saját hatáskörben nevezett ki egy második ügyvezetőt a képviselő-testület által megválasztott Križan Tibor mellé. Néveri felolvasta indítványukat, melyben szerepelt az is, hogy felszólítják Machalát, tartózkodjon az ügyvezetői jogkör gyakorlásától, míg a bíróság nem hoz jogerős döntést. Hogy a képviselők, pontosabban a Termál Kft. felügyelő bizottságának tagjai a bírósághoz fordultak a kinevezés ügyében, az már a legutóbbi plénumon is kiderült.

„Majd a bíróság eldönti, mennyire törvénytelen ez az állapot, a képviselő-testületnek ugyanis erre nincs felhatalmazása” – jegyezte meg erre Holényi, mire Pongrácz Kálmán (MKP) képviselő így reagált: „Igen, a bíróság majd eldönti, ugyanis a polgármesternek erre nincs felhatalmazása.”

Néveri Sándor

Lapos Ildikó (független) alpolgármester kérdésére, miszerint Machala hozhat-e egyedül döntéseket ügyvezetőként, Holényi úgy válaszolt, hogy eddig megtehette, a fürdő új alapítólevelének hatályba lépésével azonban a múlt héttől ez már nem lehetséges. Néveri ugyanakkor emlékeztetett, hogy míg Machala a legutóbbi ülésen azt állította, nem hozott önként döntéseket, neki ennek ellenkezőjéről van tudomása.

„A mai napig nem értem, mit keres itt. (...) Történt egy levelezés is a képviselők és Machala úr között, melyben megfenyegetett minket, hogy mindannyiunkat bíróságra fog adni. Én szívesen elmegyek...” – fűzte hozzá.

Varga Albin (független) képviselő arra is emlékeztetett, hogy a nagymegyeri szállásadók szövetségének képviselői találkoztak Machalával, aki viszont nem bírta hallgatni a kritikájukat, és faképnél hagyta őket. Ezt Győri Károly, a szövetség elnöke is megerősítette. „Ez az ember úgy viselkedett velünk, ahogy azt sokan még nem merték megtenni Nagymegyeren. (...) Harmadszor találkoztunk, mindháromszor egy-egy konkrét kérdés után felugrott, és távozóban bírósággal fenyegetőzött” – fogalmazott.

A bizalmatlansági indítványt a képviselők egyébként elfogadták, de ennek kötelező érvénye nincs a polgármesterre nézve, egy bírósági döntésnek viszont annál inkább. Holényi egy korábbi ügyvezetői kinevezését egy másik nagymegyeri cégnél már eltörölte a bíróság.

Balázs Péter

A másik pikáns téma a nagymegyeri testületi ülésen a röntgenberendezés, illetve a vele kapcsolatos szolgáltatás magas ára volt. Az új röntgen vásárlása, illetve annak üzembe helyezése az elmúlt két és fél év egyik önkormányzati termése Nagymegyeren, és ugyan már tavaly ilyenkor is írtunk arról, hogy a város szerződést kötött a röntgen bérletéről, annak tényleges használata csak az elmúlt hetekben kezdődött meg – borsos árlistával.

Ennek kapcsán Balázs Péter (független) képviselő jelezte is a polgármesternek, hogy szeretnének találkozni az üzemeltetővel, de eddig semmilyen választ nem kaptak tőle. Holényi erre úgy reagált, hogy ő tárgyalt vele, és készek leülni, valamint bemutatni minden dokumentumot, alátámasztandó a költségeket.

„Olyan árakkal dolgozik, amit a biztosító is egy az egyben visszafizet annak, aki igényli, az üzemeltetőnek ebből nincs haszna” – állítja a polgármester. Kiderült, hogy az üzemeltető még nem kötött szerződést egyik biztosítóval sem, noha ezt már kezdeményezte.

Balázs Péter szerint meg kellene versenyeztetni a röntgen használatát, és annak kiadni bérbe, aki a legolcsóbban tudja azt üzemeltetni, Holényi viszont kijelentette, ennél olcsóbban ezt senki se tudja.

„Azon csodálkozom, hogy azt meri mondani, tegyék el a számlát, majd a biztosító kifizeti, de ilyen nincs, ez az emberek becsapása. 15 eurót a biztosító egy röntgenfelvételért utólag? Hol élünk? Hogy mer ilyet állítani a polgármester?”

– kapcsolódott be a vitába Néveri Sándor. Hozzátette, természetesen leülhetnek tárgyalni az üzemeltetővel, viszont a lakosok nyilvánvalóan nem ilyen árakra számítottak.

Holényi válaszul azt üzente Néverinek, hogy ő állít valótlanságokat, mivel a biztosító különböző testrészekről vagy szervekről készült röntgenfelvételért különböző árat fizet. „Lehet dobálózni, hogy milyen drága, hangzatos kifejezéseket mondani, de mit tettek azért az elmúlt két évben, hogy legyen Nagymegyeren röntgen? Semmit! Hallgassák meg az ügyvezetőt, aki magára vállalta, hogy működtetni fogja” – hangsúlyozta a polgármester.

Pongrácz Kálmán (MKP) erre válaszul emlékeztetett, hogy négy éve nincs röntgen Nagymegyeren, a mostani állapotért pedig a polgármester a felelős. Kifejtette, a városnak nyilván nincs a röntgenbérletből nagy bevétele, viszont nem is lehetett ez a célja, ellenben az, hogy a lakosok rendelkezésére álljon Nagymegyeren ez a szolgáltatás, és úgy véli, hogy másfél éve ez már működhetne.

„Ön sem tett hozzá ehhez semmit, és hogy mit állít felelősségvállalás nélkül, az engem nem érdekel, az viszont igen, hogy Nagymegyeren legyen színvonalas orvosi ellátás. Ahogy mondtam, mindegy, hogy ki üzemeltetné, a városnak abból semmi bevétele nem lenne, csak a helyiség bérletéből” – válaszolt csípősen Holényi.

Barczi Dániel (MKP) viszont elutasította ezt a hangnemet és hogy a képviselőket azzal vádolja, nem tettek semmit. „A képviselő-testület jóváhagyta a pénzösszeget a vásárlásra, a szándéknyilatkozatot a bérbeadásra, és ha joga lett volna megkötni a szerződést, akkor már talán fél éve működne, a lakosoknak pedig nem kellene semmit fizetni. Az ön felelőssége, hogy milyen szerződést kötött” – húzta alá.

Varga Albin

Varga Albin (független) azt javasolta, hogy a városháza segítsen a lakosoknak visszaigényelni a pénzt a biztosítóktól, amíg az üzemeltetőnek nincs szerződése. Holényi szerint ugyanakkor mindenki maga felel azért, mit igényel vissza, és eddig még senki nem reklamált azért, hogy fizetni kell. Szerinte még mindig komfortosabb Nagymegyeren megcsináltatni a röntgent, mint elutazni Dunaszerdahelyre, és ott a sorban állni. Úgy véli, idő kérdése, mikor lesz szerződés a biztosítókkal.

„A lakosok érdeke volt, hogy a rendelő mielőbb megnyíljon, a Covid-helyzet miatt viszont előbb nem lehetett” – fogalmazott.

Ezt követően javasolt elmeorvosi vizsgálatot a polgármester számára Néveri Sándor.

„Próbálok nem sértő, hanem objektív lenni, de ami itt folyik, azt nem tudom, minek nevezzem – komikum, paródia – mindenesetre nem méltó az önkormányzati magatartáshoz. Ilyen ember vezeti ezt a várost, Ön egy burokban él, elszakadt a valóságtól” – fakadt ki a képviselő.

Holényi erre úgy válaszolt:

„Maguk idézték elő a hangulatot, ami a képviselő-testületi üléseken uralkodik. Maguk is társtettesek és felelősek ebben, hiába próbálják a polgármesterre kenni.”

Az ülés természetesen itt nem ért véget, a vitának viszont már rég elfogyott az értelme.

(SzT)