A média kezébe juthatott a Gorilla-irattal azonos hangfelvétel

2019. október 16. - 08:48 | Belföld

Kedden este a TV JOJ szerkesztőségének birtokába jutott egy 39 órás hangfelvétel, amelynek hitelességét egyelőre nem tudták ellenőrizni, de a Gorilla-üggyel kapcsolatos 2012-es átiratok szerint Jirko Malchárek egykori gazdaságügyi miniszter és Jaroslav Haščák, a Penta társtulajdonosának hangja hallható rajta.

A média kezébe juthatott a Gorilla-irattal azonos hangfelvétel
Illusztráció (TASR)

A TV JOJ szerint a felvétel a pozsonyi Vazovová utcában található egyik lakásban készült, miután Peter Holúbek SIS-ügynök magasrangú személyek gyakori mozgására figyelt fel a saját lakása közelében. A szlovák titkosszolgálat ezt követően bepoloskázta a lakást – a most felbukkant felvétel a nyomozás során készülhetett.

Az információk kényességére való tekintettel a TV JOJ egyelőre nem hozta nyilvánosságra a felvétel tartalmát, de azt sem tartja kizártnak, hogy más szerkesztőségek is megkapták ezt.

A Gorilla névre keresztelt titkos dokumentumok 2011 decemberében szivárogtak ki a titkosszolgálattól. Az iratok Jaroslav Haščák más politikusokkal történő beszélgetéseit tartalmazzák az állami ügyletek jutalékairól a 2005-2006-os évekből. A nyilvánosságra hozott beszélgetésekben olyan személyek jelennek meg, mint az akkori gazdaságügyi miniszter, Jirko Malchárek, Anna Bubeníková, a Nemzeti Vagyonalap volt vezetője, vagy Robert Fico egykori kormányfő.

A Penta pénzügyi csoport az elejétől fogva kétségbe vonja az átiratok hitelességét. Ezzel kapcsolatban utoljára a Kuciak-gyilkosság nyomozása során jelentek meg új információk, amikor a rendőrség házkutatást tartott Marián Kočner otthonában. Akkor állítólag megtalálták a Gorilla-ügy hangfelvételének eredetijét. Lukáš Kyselica, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség Gorilla-üggyel foglalkozó nyomozócsoportjának egykori vezetője időközben megerősítette, hogy a lefoglalt hangfelvételek eredetiek.

A napokban a Denník N arról tájékoztatott, hogy birtokába jutott egy 70 perces felvétel, amelyen Dobroslav Trnka volt főügyész és Marián Kočner beszélget. A hangfelvételt állítólag Kočner készítette 2014 nyarán. Az anyag arról szól, hogy Trnka állítólag megpróbálta megzsarolni Jaroslav Haščákot egy Gorilla-üggyel kapcsolatos hangfelvétellel. A Denník N szerint Marián Kočner számonkéri a volt főügyészt, fennhangon vulgarizmusokkal illeti, valamint fizikai megsemmisítéssel fenyegeti őt és a „haverjait”, továbbá azzal, hogy a fiának vége lesz. Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa közleményben határolódott el „minden állítólagos tevékenységtől”, amelyhez a Denník N által nyilvánosságra hozott kommunikáció értelmében köze lehet.


noviny.sk/para