MEDIAN SK: Novemberben a Smer nyerte volna a választásokat

2016. december 15. - 16:59 | Belföld

Ha novemberben tartották volna a parlamenti választásokat, a Smer-SD nyerte volna meg a szavazatok 29,5 százalékával. Rajtuk kívül még hét másik párt jutott volna be a parlamentbe – derítette ki a Median Sk felmérése.

MEDIAN SK: Novemberben a Smer nyerte volna a választásokat
-illusztráció- (Fotó: TASR/Martin Baumann)

A második helyen a SaS végzett volna 15 százalékkal, a harmadik helyet a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szerezte volna meg (11 százalék). A közvélemény-kutatás szerint a Mi Szlovákiánk – Néppárt is bejutott volna a parlamentbe 9,5 százalékos eredményével, őket követte volna az OĽaNO-NOVA 7 százalékkal, a Híd 7 százalékkal, a KDH 6,5 százalékkal, a Sme rodina mozgalom 5 százalékkal.

A parlamentbe nem jutott volna be a Magyar Közösség Pártja (4 százalék) és a #Sieť sem (2 százalék). A többi párt együttesen 3,5 százalékot szerzett volna.

„A jelenlegi politikai modellből az olvasható ki, hogy a kormánypártok, a Smer-SD, a Szlovák Nemzeti Párt és a Híd mérsékelten javultak a márciusi választásokhoz képest“ – mondta Michal Mislovič, a Median SK ügynökség munkatársa. Ez a pozitív változás érinti a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk – Néppártot és az SaS-t is. A legnagyobb visszaesést az OĽANO–NOVA, a Sme rodina és a #Sieť érte el.

Arra a kérdésre, hogyha holnap lennének a parlamenti választások, részt vennének-e, „biztosan igen-nel“ a megkérdezettek 31,5 százaléka válaszolt. Inkább részt venne a megkérdezettek 21 százaléka, 5,5 százalék inkáb nem menne el szavazni, s biztosan nem voksolna a felmérésben résztvevők 41 százaléka. Egy százalék pedig még nem döntötte el, hogy mit tenne.

Az ügynökség utána tudakozott annak is, mi lenne, hogyha megtudnák győzni a pártok azokat a szavazókat, akik komolyna gondolkoznak azon, hogy részt vennének a parlamenti választásokon.

A legnagyobb választási potenciálja a Smer-SD-nek van (33,5 százalék), második a SaS (25 százalék) és a harmadik pedig a Szlovák Nemzeti Párt (20 százalék).

Az OĽaNO-NOVA, ha megtudná győzni ezeket a szavazókat, akkor 16,5 százalékot, a Mi Szlovákiánk Néppárt 13 százalékot, a Sme rodina 11 százalékot, a Híd 10,5 százalékot, a KDH 9,5 százalékot, az Magyar Közösség Pártja 5 százalékot, a #Sieť 4 százalékot szerezne.

TASR/para