MEDIAN: Tovább csökken a Smer népszerűsége, a Híd és az SNS azonban erősödött

2017. február 16. - 15:08 | Belföld

Ha az elmúlt két hónapban tartották volna a parlamenti választásokat, akkor azt a Smer-SD nyerné meg a szavazatok 25 százalékával. A második legerősebb párt az SaS lenne 15 százalékkal, s harmadik helyen a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) végezne a voksok 11 százalékával – mindez a Median SK ügynökség felméréséből derült ki, amit 2016. december 1. és 2017. január 22. között végeztek 1058 személy részvételével.

MEDIAN: Tovább csökken a Smer népszerűsége, a Híd és az SNS azonban erősödött
-illusztráció- (Fotó: TASR/Martin Baumann)

A parlamentbe bekerülne még öt párt, mégpedig az OĽaNO-NOVA (10,5 százalék), a A Mi Szlovákiánk Néppárt (8 százalék), a Híd (7,5 százalék), a KDH (7 százalék) és a Sme rodina (5,5 százalék). Továbbra is parlamenten kívüli párt maradna a Magyar Közösség Pártja (4 százalék), a #Sieť (2 százalék) és más politikai szubjektumok.

A Median SK szerint részvételi arány 53,5 százalékos lenne. Leginkább az 65 év körüliek mennének el voksolni (56,9 százalék). A 18 és 24 év közöttieknél ez az arány 54,2 százalék lenne.

Fotó: Median SK

A parlamenti választások után 10 hónappal mérsékelten megnőtt az SNS és a Híd támogatottsága. Az SNS tavaly 8,6 százalékot, a Híd pedig a szavazatok 6,5 százalékát szerezte meg.

Az elmúlt hónapokban azonban csökkent a Smer-SD támogatottsága a párttal kapcsolatos botrányok miatt – írja a Median. A Smer a 2016-os választásokon 28,3 százalékos támogatottságot szerzett.

Az ellenzéki pártoknál mérsékelt növekedés figyelhető meg, mint például az SaS-nél, akik 12,1 százalékuknak köszönhetően jutottak be a parlamentbe – áll a Median felmérésében. Leginkább a #Sieť támogatottsága csökkent a tavalyi 5,6 százalékhoz képest.

A KDH-nál is mérsékelt növekedés figyelhető meg. „Ezt az okozhatja, hogy változások történtek a mozgalom elnökségében“ – állítja az ügynökség. Tavaly a KDH-ra a szavazópolgárok 4,9 százaléka voksolt aparlamenti választásokon.

A választópolgárok 52,5 százalékának határozott elképzelése van arról, hogy melyik pártot választja, ha mostanában lennének a parlamenti választások. A Median szerint a pártreferenciák nagy mrétékben megváltozhatnak. Leginkább a szlovákiai magyar választópolgárok a legbiztosabbak abban, hogy kire voksolnak (70,7 százalék), legkevésbé pedig a #Sieť, a Sme rodina és az SNS választói.

A legmagasabb választói potenciállal a Smer-SD rendelkezik. Ha az összes potenciális választójuk urnák elé járulna, akár 30,5 százalékos támogatottságot is kaphatna a párt.

A SaS-nak is magas a választói potenciálja (24,5 százalék). Ha a Magyar Közösség Pártja választói potenciálján múlna, a szavazatok 5 százalékának megszerzésével a Magyar Közösség Pártja (MKP)parlamenti párt lehetne.


TASR/para