Medve ólálkodik a Kis-Duna partjainál, Nádszeg és Tallós is óvatosságra inti lakosait

2021. július 30. - 17:46 | Régió

Egyre gyakrabban fordulnak elő medvék a lakott területeken és azok közelében. Ezúttal a Kis-Dunánál láttak egyet.

Medve ólálkodik a Kis-Duna partjainál, Nádszeg és Tallós is óvatosságra inti lakosait
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

Nádszeg község a közösségi hálón hívta fel a lakosok figyelmét a medvére.

„Tudatjuk a lakosokkal, valamint a községbe látogatókkal, hogy községünk határában, a Kis-Duna partjainál medvét észleltek. Kérjük, hogy legyenek óvatosak, hiszen a medvék gyors mozgásának köszönhetően több kilométeres körzetben veszélyt jelenthetnek” – írják.

Tallós községe szintén a közösségi hálón tette közzé felhívását, miszerint medve ólálkodik a falu közelében.

„Kérjük a lakosokat és a régióban kirándulókat fokozott figyelemmel tartózkodjanak a természetben”

– szerepel a bejegyzésükben.

A közelmúltban több medvés esetről is hallhattunk. Július 8-án este például a Galántai járáshoz tartozó Jóka és Nagyfödémes között többen látták, ahogy egy anyamedve két bocsával átkel a főúton, hogy aztán behúzódjanak a közeli napraforgóföldekre.

Nemrégiben az állami természetvédelem csapata kénytelen volt elaltatni egy nőstény barnamedvét, amely a természetvédők nagy erőfeszítései ellenére visszafordíthatatlanul elveszítette ösztönös félelmét az emberrel szemben. A kb. négyéves állatot két bocsával július elején helyezték át Starý Smokovec környékéről a Magas-Tátra vadonjába. Bíztak benne, hogy a medve változtat a szokásán és nem fog majd bejárni a községekbe, de végül nem így történt.

Szintén júliusban elkábították, majd elaltatták az Állami Természetvédelmi Hivatal bevetési egységének munkatársai azt a nőstény medvét, amely hónapok óta félelemérzet nélkül kószált a Jasenská völgyben.

Az állami természetvédelem csapata júniusban a Turócszentmártoni járásban volt kénytelen kilőni egy medvét, amely tavaly ősz óta rendszeresen bejárt élelmet keresni Sučany községbe.

Mi hozta a medvéket tájainkra és mit tegyünk, ha az erdőt járva medvével találjuk szemben magunkat? Ezekre a kérdésekre is választ kerestünk a Para_Média Podcast egy korábbi adásában, melynek vendége Suba Imre, a Szlovák Vadászszövetség ügyvezető igazgatója volt.

-para-