Medve támadt egy férfire, de ő egy pisztollyal megsebezte – később az állat az akciócsoportra is rárontott

2024. március 31. - 07:46 | Régió

Szombaton délelőtt 11 óra körül medve támadt egy férfire, aki letért a kijelölt turistaösvényről.

Medve támadt egy férfire, de ő egy pisztollyal megsebezte – később az állat az akciócsoportra is rárontott
Illusztráció (Fotó: TASR)

Az eset Stráňavy (Zsolnai járás) közelében történt. A férfi a turistaösvényen kívül, benn a sűrű erdőben keresett gombát, amikor a medve rátámadt. A férfi az eset során nem sérült meg, ugyanis önvédelemből rálőtt a medvére a pisztollyal, amit magánál tartott.

A helyszínre riasztották az Állami Természetvédelem (ŠOP) barnamedvékre irányuló akciócsoportját, amely megállapította, hogy valóban medve mozog a környéken. A rendőrséggel és a helyi vadászszervezettel együttműködve az esti órákig sikerült felkutatniuk a meglőtt medvét, amely az akció során a jelenlévő vadászokra is rátámadt. Utóbbiak ezért ugyancsak kénytelenek voltak használni fegyverüket. A vad megkereséséhez kutyákat is bevetettek.

A ŠOP közölte, hogy a meglőtt medve veszélyes lehet a helyi lakosokra, illetve a turistákra nézve, ezért a helyzetről tájékoztatták Stráňavy és Višňové község vezetőségét. Emellett felszólítják a nyilvánosságot, illetve a környékre látogatókat, hogy az elkövetkező napokban kerüljék el az adott területet.

A ŠOP felhívja rá a figyelmet, hogy márciusban és áprilisban nagyobb a kockázata a medvével való találkozásnak, ugyanis a vadak ilyenkor jönnek elő barlangjaikból, illetve a nősténymedvék kihozzák bocsaikat. Márciusban egyúttal a vadászok is gyakrabban fordulnak meg a sűrű erdőben, ahol szarvasagancsokat keresnek. A természetvédők azt tanácsolják, hogy a medvékkel való találkozás kockázatának csökkentése érdekében az emberek bármiféle hangeffektussal hívják fel magukra a figyelmet, valamint tartózkodjanak a turistaösvényen.


TASR/para