A medvei és a dunacsúni határátkelőn is akadályozhatják a forgalmat a fuvarozók, ha a miniszter nem ül le velük tárgyalni

2022. február 16. - 15:59 | Belföld

További határátkelőkön terveznek blokádot az elégedetlen fuvarozók, ha nem jutnak egyről a kettőre. Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedésügyi miniszter szerdán kijelentette, tárgyalhatnak a követeléseikről, de addig nem, amíg a teherautókkal az utakon „túszokat ejtenek”.

A medvei és a dunacsúni határátkelőn is akadályozhatják a forgalmat a fuvarozók, ha a miniszter nem ül le velük tárgyalni
Fotó: TASR

A tárcavezető a szerdai kormányülés után elmondta, már többször is egyeztetett a fuvarozókkal, éppen ezért nem is érti, hogy mit akarnak. Hozzátette, jelenleg nincs mód további útdíjcsökkentésekre.

„Világosan kimondom – megbeszélés igen, zsarolás nem” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, ezzel kapcsolatban egyetértenek Eduard Heger kormányfővel is. „Biztosan nem fogok velük leülni, ha nem hívják vissza a járműveiket az utakról” – húzta alá.

Doležal megemlítette, hogy a Szlovákiai Közúti Fuvarozók Szövetsége (UNAS) 2020 elején is kiharcolt újdíjkedvezményeket, a pandémia alatt pedig 30 millió eurós támogatást kaptak az államtól az útadóra.

A fuvarozók hétfőn kezdték meg a tüntetést Pozsonyban, eleinte lassították a forgalmat a Rozsnyói utcán. Arra akarnak rámutatni, milyen problémák vannak az ágazatban, az emelkedő üzemanyagárak és a közúti szállítási feltételek ellen sztrájkolnak.

Kedden este a Rozsnyói utcáról átvonultak a Kúty határátkelőhöz, ahol lezárták a parkoló kijáratát, majd közölték, több határátkelőt is blokkolni terveznek, köztük az ipolyságit és a trstenáit is.

Az UNAS szerdán arról tájékoztatott, hogy szüneteltetik a Kúty harátátkelő blokádját az érkező cseh katonai konvoj miatt, de hozzátették, amint lehet, visszatérnek a határra és folytatják a lezárást.

A szakszervezet tagja, Stanislav Skala kijelentette, további határátkelőhelyek blokkolását tervezik, köztük a medveit (Dunaszerdahelyi járás) is, ha pedig a miniszter továbbra sem ül velük tárgyalóasztalhoz, akkor csütörtökön akadályozhatják a forgalmat a Dunacsún-Rajka átkelőn is.


(TASR)