A "medvevédelmi" miniszternél járt a Szövetség, mert még mindig napi félmillió liter szennyeződés folyik a folyónkba

2022. június 14. - 13:03 | Belföld

Noszogatja a Szövetség a környezetvédelmi minisztert, hogy a tárca végre rendezze a bányavízzel szennyezett Sajó folyó ügyét, ami már négy hónapja nem hagyja nyugodni a környékbelieket. A parlamenten kívüli párt most aláírásokat vitt Ján Budaj minisztériumába, hogy tolmácsolja a nép hangját.

A "medvevédelmi" miniszternél járt a Szövetség, mert még mindig napi félmillió liter szennyeződés folyik a folyónkba

Bár a Rozsnyói Járási Hivatal elöljárója szerint a végéhez közelednek a katasztrófaelhárítási munkák az alsósajói (Nižná Slaná) bányában, és kevésbé szennyezett víz folyik a Sajóba, a Szövetség szerint bőven van még tennivaló a helyzet megnyugtató rendezése érdekében. A párt, hogy nyomatékot adjon a kérdésnek,

11 ezernél több aláírást hozott kedden dél körül a környezetvédelmi minisztériumba.

Ahogy Forró Krisztián megjegyezte, a kormányzat hajlamos megfeledkezni az ország déli és keleti problémáiról, - lásd a munkanélküliség vagy az úthálózat helyzetét - és ennek a hozzáállásnak most is szemtanúi lehetünk. A tömörülés elnöke úgy véli,

Ján Budaj elhanyagolja a Sajó pusztulásának témáját, ő inkább a medvék védelmével van elfoglalva, ami miatt kiérdemelné a medvevédelmi miniszter megjelölést.

A szaktárca korábbi vezetője, Solymos László meggyőződése, hogy bár hónapok óta tudjuk, mi történik a folyónkkal, a kormány két legerősebb pártjának emberei - az OĽaNO-s környezetvédelmi és az SaS-es gazdasági miniszterek egymásra kezdett mutogatni, kihez tartozik ez az ügy, és így szinte elvérzett a Sajó. Budaj úgy tesz, mintha ehhez nem lenne köze, pedig a tárcához tartozó Környezetvédelmi Alapot éppen ilyen feladatok megoldására hozták létre.

Orosz Örs úgy véli, az államigazgatás átaludta az egész tavaszt.

Budaj közben meg, mint aki egy másik naprendszerben kering, végigjárta az egész világot, tengereket "mentett meg", de arra nem volt bátorsága, hogy ellátogasson Alsósajóra.

Szerinte a probléma nem oldódott meg, csupán annyi változott, hogy az eddigi vörös szennyezés helyett egy "gyenge árnyalattal talán barnásabb" lett a víz, és a szennyezés továbbra is folyamatos. Hivatalosan arról beszél a minisztérium, hogy a földalatti bányavíz eltérítésével 70 százalékosan kezelni lehet a helyzetet. És "mi lesz a maradék 30 százalékkal?" - tette fel a kérdést a politikus. Ez még mindig azt jelenti, hogy

napi fél millió liter szennyezett víz folyik a Sajóba, ami 1,3 tonna vasat és cinkből is vagy fél tonnányit tartalmaz.

És akkor még nem beszéltünk a folyó medrének megtisztításáról, ahol több tonna vas lehet elkenődve, Alsósajótól egészen Tornaljáig. Ez a szennyeződés lassan halad Magyarország felé, ahogy azt már az ottani környezetvédelmi aktivisták ki is mutatták az ottani üledékben. Ezért felszólítja a minisztériumot, hogy tájékoztassák a nyilvánosságot és mondják el az igazat.

(sp)