Még 10 percig működik az agy a halál beállta után

2017. március 10. - 10:24 | Tech

Kanadai, intenzív osztályon dolgozó orvosok sokkoló dologra jöttek rá. Szerintük ugyanis az agy dolgozik a klinikai halál beállta után is – írja a tvnoviny.sk.

Ez a tanulmány, ha hivatalos megerősítést nyer, tudományos és erkölcsi áttörést jelenthet, például a szervadományozásban, mert miután a test „átkerült a másvilágra“ , még 10 percig működik az emberi agy“ – írja az independent.co.uk.

A tanulmányt az Unicersity of Western Ontario publikálta. Az orvosok meggyőződtek arról, hogy a páciens klinikai halott. Nem volt pulzusa és a pupillái nem reagáltak a külső hatásokra, azonban a tesztek azt mutatták, hogy az agyműködés nem állt le. Olyan agyhullámokra lettek figyelmesek, mintha az illető mélyen aludna.

Ez a reakció nem mutatható ki minden klinikai halál állapotában lévő embernél, csupán a páciensek negyedénél. Előfordul olyan is, hogy még a szívmegállás előtt leáll az agyműködés.

A másik rejtély az, hogy azokna a pácienseknek, akiknek még dolgozik az agyuk a haláluk után, másképp viselkedik az agyuk. A szakemberek kizárták, hogy műszaki problémák okozzák ezt.

Eddig azt hitték a tudósok, hogy az agy meghal a halál beállta után minimum egy perccel. A múltban ilyen kísérleteket csak patkányokon végeztek.

tvnoviny.sk/para

Címkék: agyműködés