Még 1400 óvodai hely hiányzik, de nincs probléma

2020. január 3. - 10:52 | Belföld

Nem lesz jelentős kapacitásbeli probléma az óvodákban 2021-ben, amikor bevezetik az ötéves gyerekek kötelező óvodai nevelését. Addig elvégzik az EU-s alapokból finanszírozott óvodabővítést, és további lehetőség a szomszédos településekről való ingázás is – mondta Martina Lubyová (SNS) oktatási miniszter a TASR-nek adott interjúban. Hozzátette, körülbelül 1400 hely hiányzik még.

Még 1400 óvodai hely hiányzik, de nincs probléma
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Az óvodai kapacitások elemzésének eredményei szerint nem fenyeget helyhiány 2021-ben. „Európai pénzekből épülnek óvodak két operatív program keretében, összesen mintegy 10 ezer férőhellyel, ammit két éven belül további 10 ezer hely kialakítása követ" – mondta az oktatási miniszter. Azért a 2021-es évre tűzték ki a célt, mert addig az állam ki tudja alakítani a szükséges helyeket, ami lehetővé tenné az ötéves gyerekek kötelező óvodai nevelését, úgy, hogy a fiatalabb gyerekek számára is lenne elég hely.

Lubyová elmondta, az óvodák fenntartása az önkormányzatok kötelessége. Megemlítette azonban, hogy a decentralizáció előtt több óvoda működött. „Azóta körülbelül 600 óvoda megszűnt, az elmúlt két-három évben körülbelül 150–250. Az óvodákat, amelyeket az állam átadott az önkormányzatoknak, bezárták, privatizálták” - mondta Lubyová.

Az elemzések azt mutatják, hogy néhány óvodában vannak szabad kapacitások. „2021-ben ezzel nem lesz jelentős probléma" - mondta a miniszter, és hozzátette, nem lehet minden településnek saját óvodája, a kisebb településekről a szomszédos óvodákba járhatnak a gyerekek, ennek leketőségét már elemzik. Ennek eredménye azt mutatja, hogy az ötéves gyerekek 97 százalákát el lehet helyezni. A fennmaradó három százalék, körülbelül 1400 gyerek elhelyezését még meg kell oldani. „A lakossáknak oda kell hatnia, hogy a polgármesterek és az önkormányzatok megoldják a problámát" - mondta Lubyová és hozzátette, ha minden előírásnak megfelelnek, az oktatási szektor besorolja az óvodákat az oktatási hálózatba.

Vannak, akik az egész elképzelés miatt berzenkednek: amint arról korábban írtunk, például a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) az Alkotmánybírósághoz fordul a kötelező óvodalátogatás bevezetését megtámadó beadványával.

TASR/para