Még az ág is húzza a cseh gazdaságot

2022. május 7. - 07:46 | Külföld

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Csehország "AA mínusz" - magasan elsőrendű - államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings, elsősorban az ukrajnai háború okozta, várhatóan jelentős negatív növekedési sokkhatással indokolva a lépést.

A péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában a nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy az eddigi előrejelzésében szereplő 4,3 százalékról 1,5 százalékra módosította a cseh hazai össztermék (GDP) idei egész éves növekedésére szóló prognózisát.

A cég szerint a negatív korrekció elsődleges oka az ukrajnai háború okozta nagy külső sokkhatás, amely a fogyasztói és az üzleti bizalmat egyaránt sújtja, emellett felhajtja az inflációt és emiatt a monetáris politika szigorítását teszi szükségessé.

E tényezők mindegyike lefelé ható kockázattal terheli a gazdasági növekedést, amelyre a nyomottá váló külső kereslet is visszahúzó erővel hat.

A cseh autóipart - amely a hazai össztermék 9 százalékát, az export 24 százalékát adja - mindeközben külön is sújtják a beszállítói oldalon tapasztalható, folytatódó fennakadások, a magas infláció pedig a háztartások fogyasztását gyengíti - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő közölte: az idei év egészére átlagosan 11,5 százalékos inflációt vár a cseh gazdaságban.

A Fitch szerint ha a Csehországba irányuló orosz energiahordozó-szállítások hirtelen leállnának, az szinte bizonyosan az energiaellátás adagolását tenné szükségessé, és még lassabb, akár negatív gazdasági növekedést okozhatna.

A cég hangsúlyozza, hogy áprilisban a cseh gáztározók kapacitásaik mindössze 28 százalékáig voltak feltöltve, és ez a cseh gazdaság éves igényének mindössze 11 százaléka.

Az elsőrendű "AA mínusz" államadós-besorolást alátámasztó tényezők között van ugyanakkor a stabil, zömmel külföldi tulajdonú, jó tőkeellátottságú bankrendszer, amelynek erőteljes eszközminőségét jellemzi, hogy a nem teljesítő kinnlevőségek rátája a teljes banki hitelportfólión belül mindössze 2,4 százalék volt 2021 végén - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a cseh bankrendszer oroszországi, ukrajnai és fehéroroszországi kitettsége minimális, a teljes eszközállomány nem egészen 2 százaléka.

(MTI)