Még az utazás előtt regisztrálniuk kell magukat a külföldről hazaérkező szlovák állampolgároknak

2020. április 5. - 16:13 | Belföld

Azoknak a személyeknek, akik külföldről térnek haza Szlovákiába, még a tervezett út előtt, lehetőleg minél korábban regisztrálniuk kell magukat a külügyminisztérium hivatalos weboldalán egy a célja készített regisztrációs űrlap segítségével.

Még az utazás előtt regisztrálniuk kell magukat a külföldről hazaérkező szlovák állampolgároknak
Fotó: TASR - illusztráció

A rendőrség hivatalos Facebook-oldalán közölte, az intézkedés célja az, hogy még időben ellenőrizni tudják a karanténközpontok szabad helyeit, lehetőleg az illető lakhelyéhez legközelebb eső központban.

Az elektronikus regisztráció vasárnap déli 12 órától működik.

Mint ismert, hétfőtől szigorúbb szabályok vonatkoznak azokra, akik belépnek Szlovákia területére – vannak azonban kivételek.

Az új intézkedés szerint, ha hétfőn reggel 7 óra után valaki átlépi a szlovák határt (akár individuálisan, akár a külügyminisztérium segítségével), az nem mehet azonnal haza, hanem kötelezően az állam által irányított karanténközpontok egyikében helyezik el.

Ez a rendelet azonban nem vonatkozik a terhes nőkre, a súlyos betegekre, a 75 év felettiekre, a kiskorúakra, az áruszállítókra (sofőrök, pilóták, mozdonyvezetők...), a mentőkre, a temetkezési szolgálat alkalmazottaira, valamint azokra az ingázókra, akik a határtól 30 kilométeres körzetben dolgoznak.

A Közegészségügyi Hivatal emellett elrendelte, hogy a visszatérést mindenkinek jeleznie kell az orvosának.


(TASR/para)