Még drágább lesz a cigi, füstölöghetnek a dohányosok

2020. augusztus 11. - 18:35 | Belföld

2021 februárjától 40 centtel, 2023-tól pedig további 20 centtel drágul egy doboz cigaretta – a pénzügyminisztérium már tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a dohányáruk jövedéki adójának emeléséről szóló törvénytervezetet.

Még drágább lesz a cigi, füstölöghetnek a dohányosok
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Az indoklás szerint a tárca a környező uniós tagállamok árpolitikáját követi és egyensúlyba akarja hozni az adóbevételek növelését a lakosság egészségének megóvására tett lépésekkel. A javaslat szerint az adóemelés életbe lépése után még két hónapig, 2021 március végéig lehet a korábbi, olcsóbb áron felhalmozott dohánytermékeket árulni, .

Szigorodik a dohánytermékek szállításának és forgalmazásának ellenőrzése is, ugyanis bevezetik az uniós előírásoknak megfelelő elektronikus nyilvántartást, amelyhez bármikor egyszerűen hozzáférhetnek a tagállamok vámhivatalai. A minisztérium közleménye szerint ezáltal kevesebb lesz az adminisztráció és csökken a csalás lehetősége. Az elektronikus ellenőrzésre vonatkozó uniós normát 2023-tól kell átvennie valamennyi tagállamnak, Szlovákia ezen a téren ezt már 2021-től megteszi.

TASR