Még egy hétig karantén alatt maradnak a karcsai úti lakosok, de néhányan szerdától kijárhatnak

2021. február 1. - 17:17 | Régió

Hétfőn délutánig tanácskozott a dunaszerdahelyi városi válságstáb, és döntést hoztak arról, hogy február 8-ig, tehát jövő hét hétfőig meghosszabbítják az ott élő roma közösség karanténját.

Még egy hétig karantén alatt maradnak a karcsai úti lakosok, de néhányan szerdától kijárhatnak
Fotó: Paraméter-archív

A karcsai úti roma közösség karanténját január 23-án rendelte el a Regionális Közegészségügyi Hivatal, miután a tömeges tesztelés első fordulójában 172 letesztelt ott lakóból 41 antigéntesztje pozitív lett.

A karantén 10 napra szólt, holnap, azaz kedden járna le. Ezt a dátumot hosszabbították most meg jövő hét hétfőig, miután a múlt pénteki PCR-tesztelés eredményeit összegezték.

"A vesztegzár tehát a pénteki PCR-teszteléstől számított 10 napra hosszabbodik meg" - árulta el érdeklődésünkre Michal Deraj, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója.

Hozzátette, azok számára, akiknek az előző héten elvégzett antigéntesztje lett pozitív, holnap (febr. 2.) véget ér a karantén, szerdától pedig már kijárhatnak a központ területéről.

"A központot őrző rendőröknél meglesz azok névlistája, akik a korábbi tesztelés alapján átestek a fertőzésen" tette hozzá.

"Pénteken 163 személyt teszteltek le, közülük 55-en lettek pozitívak, velük együtt azonban a negatívaknak is karanténban kell maradniuk, mivel sok esetben családtagokról van szó, továbbá azoknak is, akik nem vettek részt egyik tesztelésen sem."

- fejtette ki Robotka Rozália regionális tiszti főorvos. A Karcsai úti lakosok közül tehát összesen már 96-an estek/esnek át igazoltan a fertőzésen.

A tisztiorvos magyarázata szerint a negatív PCR-teszttel rendelkezőknek azért kell karanténban maradniuk, mert a pozitív családtagjaiktól vagy a velük szűk közösségben élőktől elkaphatják. Lényegében ugyanaz érvényes, mint más esetben, ahol a koronavírusos családtagot nem tudják elkülöníteni a többi családtagtól, ilyenkor ugyanis a többieknek is karanténban kell maradniuk.

Kérdeztük arról, hogy mi történik, ha a családtagok csak a karantén vége előtt kapják el a fertőzést, Robotka Rozália szerint azonban ez más családok esetében sem zárható ki, a karantén viszont esetükben is a negatív teszttől számított 10. napig tart.

Azok esetében, akiknek negatív lett a tesztjük, és a közvetlen családjukban sincs fertőzött a Karcsai úton, a tisztiorvos szerint azért vonatkozik a karantén, mivel nagyon szűk közösségről van szó, akik körében az átjárás és a kapcsolat lényegében megakadályozhatatlan.

Akadtak olyanok is, akik nem vettek részt a tesztelésen, tehát sem negatív, sem pozitív teszttel nem rendelkeznek, a szűk közösséggel kapcsolatos ismérvek azonban rájuk is érvényesek, másrészt negatív teszt nélkül ezen a héten (néhány kivételtől eltekintve) azok sem hagyhatják el otthonukat, akik nem a Karcsai úton élnek.

Az ott élőktől kaptunk olyan panaszokat, miszerint ők nem kapták meg a PCR-tesztjük eredményét, miközben például Hájos Zoltán polgármester, akit szintén leteszteltek itt pénteken, már szombaton közzétette, hogy pozitív lett a mintája. Robotka Rozália ezt azzal magyarázta, hogy az adatrögzítéskor többen nem tudtak megadni telefonszámot, vagy egy család csak egyet, esetleg másvalakit, és olyan is előfordult, hogy valaki nem tudta pontosan a telefonszámát.

"Mivel a tesztek eredménye mellett csak egy kódszám szerepel, így ha egy telefonszámra érkezik meg több eredmény, a kódjuk ismerete híján nem tudták volna, kinek lett pozitív a tesztje, és más esetekben is keveredés alakulhatott volna ki, ezért úgy döntöttünk, hogy a személyes adatok hozzárendelése után, ami szombaton és vasárnap zajlott, kapja meg mindenki a teszteredményéről szóló igazolást" - magyarázta.

Összefoglalva: a karcsai úti karantén kedden este véget ér 41 személy számára, akiknek január 23-án lett pozitív az antigéntesztjük, mivel ők mostanra átestek a betegségen. Akad egy további személy, aki igazoltan átesett a fertőzésen, illetve két 3 éven aluli gyermek, akinek pedig nem kellett részt vennie a tesztelésen. Őket is kivihetik a hozzátartozóik, ha előbbiek között vannak. Mindenki más esetében a karantén február 8-ig, jövő hét hétfőig tart, előreláthatólag február 9-én pedig feloldják a vesztegzárat.

(SzT)