Még egy napig lehet aláírni a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést

2020. május 6. - 11:32 | Külföld

Már csak egy nap maradt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésének támogatására.

Még egy napig lehet aláírni a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést
Fotó: illusztráció

Május 7-ig egymillió aláírás szükséges legalább hét uniós tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel, az Európai Bizottság közmeghallgatást tartson a témában.

A kezdeményezés célja, hogy Európa őshonos nemzeti közösségei – köztük a határon túli magyarok – megőrizhessék nemzeti identitásukat szülőföldjükön, és ehhez az Európai Uniótól is forrásokat kaphassanak.

A nemzeti régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezés beterjesztői, a Székely Nemzeti Tanács azt szeretné elérni, hogy az EU, kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy ezek a régiók az elkülönített támogatási alapból pénzügyi, fejlesztési támogatásban részesülhetnének.

A kezdeményezést támogató aláírások összegyűjtésére online gyűjtési rendszer szolgál. A kezdeményezés sikerességéhez legalább hét különböző EU tagállamból legalább 1 millió aláírás összegyűjtésére van szükség.

Eddig online 670 ezer, papír alapon 200 ezer körüli aláírás gyűlt össze – mondta Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi biztosa .

A petíciót az irdala.hu oldalán lehet online aláírni, illetve formanyomtatvány is letölthető a nemzetiregiok.sk oldalon.

nemzetiregiok.sk/szekelyhon.ro/MTI