"Még egy pofont sem adtam soha senkinek" - állítja Dora, aki szerint Sátor SIS-es volt

2020. július 29. - 16:11 | Régió

Több mint 20 tanú tesz vallomást Dora Ferenc, Alsóhatár (Galántai járás) polgármeste és társai ügyében, akiket több gyilkosság elkövetésével vádolnak. Vallomást tesz a Sátor-banda legalább öt tagja is – tájékoztatott Bohdan Čeľovský, a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze a strómanok állítólagos meggyilásával kapcsolatos tárgyalás során.

"Még egy pofont sem adtam soha senkinek" - állítja Dora, aki szerint Sátor SIS-es volt
Dora Ferenc (Fotók: TASR) - További felvételekért kattints!

A négy vádlott közül délelőtt elsőként Dora Ferenc tett tanúvallomást a Speciális Büntetőbíróság szenátusa előtt. A vádlott tagadta, hogy ő rendelte volna meg a három ember meggyilkolását. Azzal érvelt, hogy jogi úton szokta rendezni az üzleti vitáit.

„Túl sok a véletlen egybeesés, mert azok az emberek, akikkel vitában állt, eltűntek" - opponált az ügyész.

Čeľovský szerint az, hogy gyilkossággal vádolnak meg egy aktívan tevékenykedő politikust, azt igazolja, hogy a törvény keze mindenkit utolér. „Köztudott, hogy a vádlott politikusokkal és az igazságszolgáltatás magas rangú tisztségviselőivel állt kapcsolatban, de senki sem rejtőzhet a politikai tevékenysége vagy a kapcsolatai mögé" - tette hozzá. Az ügyész arra is emlékeztette, hogy Gál Gábor volt igazságügyi miniszter is együtt vadászott Dora Ferenccel.

Az ügyész kijelentette, reméli, a Sátor-banda tagjai együtt fognak működni. Néhány hónappal ezelőtt, a csoport más tagjai ellen folytatott eljárás kapcsán Čeľovský kijelentette, ennek a bűnszövetkezetnek legalább 80 áldozata van Dél-Szlovákiából.

„Úgy gondolom, néhányan, akiknek néha feltámad még a lelkiismeretük, együtt fognak működni, hogy a hozzátartozók legalább tisztességesen eltemethessék a rokonaikat" - mondta az ügyész.

Čeľovský hozzátette, Nyugat-Szlovákia területén még mindig folyik a keresés. Az ügyész azt mondta, a bandatagok ellen folytatott eljárások során napvilágot látott információk arra utalnak, hogy néhány tetemet kihantoltak és máshová vittek.

Dora a tárgyalás során többször is hangoztatta, hogy félt Sátoréktól és hogy biztosan nem rendelt volna meg náluk gyilkosságokat.

"Még egy pofont sem adtam soha senkinek" - állította. Elismerte, hogy ismerte Sátor Lajost, aki tudomása szerint a szlovák titkosszolgálat (SIS) igazolványát hordta magánál.

A tárgyalást délután berekesztették, csütörtökön folytatódik a polgármester fia, ifjabb Dora Ferenc meghallgatásával, aki már jelezte, spontán tanúvallomása legalább két órát fog igénybe venni.

A Sátor-banda gyilkosságainak ügyében Dora Ferenc, Alsóhatár polgármestere, a fia, ifjabb Dora Ferenc, Szamaránszky Roland és Alföldi László áll a vádlottak padján. A vád szerint összesen hat gyilkosságért – köztük egy gyilkosság előkészítéséért - csalásért, bűnszervezet támogatásáért és droggal kapcsolatos bűncselekmény elkövetéért kell felelniük.

Kapcsolódó cikk:

A két Dora és Kis Paprika is a vádlottak padján - elkezdődött a gyilkossági perük!

(TASR)