„Még egyszer ne engedjék azt a pusztulást, aminek tanúi lehettünk” – Átadták a felújított Koronát Somorján!

2021. június 26. - 14:50 | Régió

Ezen a hétvégén minden a Koronáról szól Somorján, no nem a vírusról, hanem az egykori paulánus kolostor felújított épületének átadásáról, illetve az ez alkalomból szervezett kulturális rendezvénysorozatról.

„Még egyszer ne engedjék azt a pusztulást, aminek tanúi lehettünk” – Átadták a felújított Koronát Somorján!
Fotók: Paraméter

Az egykori paulánus kolostor 1727 és 1778-as évek között épült, kolostorként viszont csupán tíz éven keresztül működött. Később különböző hivatalok, iskolák és intézmények kaptak itt helyet, a 20. század 90-es éveiben azonban bezárt, és egyre elhagyatottabbá vált. Somorja városa 2016-ban kezdte együttműködését a győri Szent Mór Bencés Perjelséggel, mellyel közösen 2017-ben nyújtottak be az Interreg programon belül egy határon átnyúló projektet, melynek keretén belül a perjelség, illetve a Somorján csak Koronaként ismert egykori kolostor épületének felújítására pályáztak. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap végül 900 ezer, Somorja városa pedig további 500 ezer euróval támogatta a renoválást.

A munkálatok 2018-ban kezdődtek, megakasztotta viszont azokat a koronavírus-járvány, illetve az épület statikai állapota is. Mindemellett – amint azt a város weboldala megírta – a nagyszombati műemlékvédelmi hivatal által jóváhagyott tervek alapján induló felújítást megelőző régészeti feltárás során tavaly novemberben a középkori, valamint újkori kerámiatöredékek, fémtárgyak, szögek, veretek, ezüstérmék mellett előkerültek egy késő középkori vagy kora újkori épület alapjai, illetve sarka, valamint az egykori erődfal egy része is.

Orosz Csaba és Bárdos Gábor, a jelenlegi és az őt megelőző polgármester

„Egy közösség életében mindig nagy eseménynek számít, ha létszámában, szellemiekben vagy anyagiakban gyarapodik. Különösen érvényes ez olyan közösségre nézve, mely annyira ragaszkodik múltjához, hagyományaihoz, mint mi, somorjaiak”

– mondta a felújított Korona pénteki átadóján Orosz Csaba polgármester, aki a projekt kezdetekor még alpolgármesterként tevékenykedett Bárdos Gábor mellett.

Kiemelte, hogy ugyan a szerzetesek csupán néhány évtizeden keresztül folytathatták Somorján kolostor- és templomépítő munkájukat, missziójukat és lelkipásztori munkájukat, „amit ránk hagytak, kiállta az idők próbáját.” Úgy véli, az egykori kolostor több, mint egy fennmaradt és felújított épület. „Múltunk őrzője, kapocs Somorja jelene és több évszázados történelme között” – szögezte le, és emlékeztetett a régészeti feltárás során előkerült leletekre. „A városfal maradványa is ékes bizonyítéka, hogy Somorja fontos település volt az egykori magyar királyi koronázóváros, Pozsony szomszédságában, saját jogokkal, kiváltságokkal. Polgárai virágzó közösségi, kulturális és hitéletet élhettek, gazdasági, kereskedelmi fontossága is elvitathatatlan. Ennek a virágzó városnak vagyunk örökösei, és a legjobb tudásunk szerint gazdái” – fogalmazott.

Figyelmeztetett, hogy a Koronát azok számára újították fel, akik „ki akarják venni a részüket Somorja társadalmi és kulturális életéből. Új színt akarnak belevinni amellett, hogy fontosnak tartják megőrizni elődeik hagyatékát”. Hozzátette, az épület egy állandó tárlatnak is otthont ad a jövőben, amely „emlékeztetni fog azokra, akik révén Somorja lakható, szerethető kisvárossá, mindannyiunk otthonává vált”. A kiállításon a látogató megismerkedhet többek között a kolostor alakulásával, a paulánus renddel, a szerzetesek életstílusával.

Bárdos Gábor, akinek polgármestersége alatt kezdődött a felújítási projekt, az átadón mondott beszédében kihangsúlyozta, hogy a paulánus szerzetesek lelke is bizonyára megnyugszik annak láttán, hogy a tőlük elvett hagyatékból a közösséget gyarapító intézmény született.

Kiemelte, büszke arra, hogy az Arrabona EGTC igazgatójával, Sárkány Péterrel, illetve másokkal mertek álmodni, és megtalálták azt a közös érdeket, melynek révén eljutottak a projektig, azt támogatták és meg is tudták valósítani.

Bízik benne, hogy a közeljövőben folytatódhat a felújítás, és a Korona épületének második és harmadik szintje is megújulhat, bővítve a mostani közösségi teret.

„Arra kérném a jelenlegi városvezetést és a mindenkori városatyákat, hogy lehetőség szerint az egyházi körökkel együttműködve az életben még egyszer ne engedjék azt a pusztulást, amelynek sajnos tanúi lehettünk” – fogalmazott.

Bél Mátyást idézte, mikor azt mondta, hogy a Korona Somorja ékköve. „Maradjon ékkőnek, próbáljuk tovább gyarapítani és olyan teret létesíteni, ahol tudunk egymással együttműködve a város és az ország javára is tenni” – szögezte le.

(SzT)