„Még egyszer nem szeretnénk ilyen betegek lenni” – elkezdték a mobil oltást Bősön és a környező falvakban

2021. május 19. - 17:00 | Régió

Kedden délelőtt Nyékvárkonyban a dunaszerdahelyi kórház csapata, szerdán pedig Bősre és több településre már a megye által szervezett mobil egység szállt ki, hogy megkezdjék azon idősek és kísérőik vagy ágyhoz kötött betegek oltását, akik eddig még nem kapták meg. Megszólítottunk néhány oltásra várakozót is.

„Még egyszer nem szeretnénk ilyen betegek lenni” – elkezdték a mobil oltást Bősön és a környező falvakban
Fotók (1.-4.: Bős, 5.-11. Dercsika, 12.-14. Csallóköznádasd): Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Mint arról korábban írtunk, Nyékvárkonyban a polgármester egyeztetett a dunaszerdahelyi kórház oltási részlegének főnővérével, a megyétől függetlenül, kedden pedig lezajlott a bejelentkezett 60 feletti személyek oltása a polgármesteri hivatal nagytermében.

Fazekas István ennek kapcsán a Facebookon közölte, hogy 100 személyt oltottak, az egész 50 percig tartott.

„Először az idősebbeket és a mozgáskorlátozottakat oltották be, majd a kialakult érkezési sorrend alapján kapták meg az érdeklődők a Pfizer/BioNTech vakcinát. Az idős embereket kísérő 25 év feletti személyek beoltására is sor került az előzetes regisztráció alapján” – fejtette ki.

Akik kedden kapták meg az első oltást, az előzetes egyeztetése alapján június 14-én kapják meg ugyanitt a másodikat. Fazekas István közölte azt is, hogy az oltásról szóló tanúsítványokat a dunaszerdahelyi kórház állítja ki, majd elküldik a polgármesteri hivatalnak.

A járásbeli városok és falvak mintegy két hete tették közzé a Nagyszombat megye által szervezett mobil oltásra vonatkozó felhívást, Berényi József megyei alelnök szerint pedig az érdeklődés nagy.

„Ahol kellő mennyiségű érdeklődő gyűlik össze ahhoz, hogy az oltócsapat hatékonyan ki tudja használni az egész napot, ott elkezdődnek az oltások”

– jegyezte meg Bősön. Hozzátette, hogy a mobil oltások programja, illetve a napi kapacitása jelenleg is alakulóban van, nehéz ugyanis előrejelezni, hogy mennyi település fér majd bele, figyelembe véve azt is, hogy néhány mozgáskorlátozott személyhez házhoz kell kimennie a mentőnek.

„Dunaszerdahelyen az oltóközpontban is csupán 1500 személyt oltottak be az első napon, később pedig kiderült, hogy a maximális kapacitás 2200 körül van” – mondta. Emlékeztetett arra, hogy a következőkben egyeztet az oltásokat végző orvossal, hogy milyen program szerint és hol olthatnának a következő napokban, hetekben. Szavai szerint egy hét múlva várhatóan egyazon napon kerül sor Ekecsre és Alistálra.

A Dunaszedahelyi járásban csütörtökön érkezett ki első alkalommal egy-egy mentő Bősre, Dunaszerdahelyre, illetve Felbárra, Dercsikára és Csallóköznádasdra. Utóbbi három falut ugyanaz a csapat oltotta délelőttől délutánig. Bóna Zsuzsától, Csallóköznádasd polgármesterétől megtudtuk, hogy a faluban a kísérőkkel együtt 53 személy jelentkezett. Dunaszerdahelyt illetően egyelőre nem értük el Hájos Zoltán polgármestert.

Bősön 80 körüli számban oltottak be időseket és kísérőiket, további mintegy 20-25 vakcinával pedig azokat, akik még „befértek”

– erősítette meg Fenes Iván polgármester. A városban 400 körüli a 70 felettiek száma, közülük azonban többen már megkapták az oltásukat. Fenes úgy véli, sokakat motivált az a tény, hogy nem kell máshova utazni az oltás céljából.

Az oltásra várakozók közül többeket is megszólítottunk. Gyula (42) édesapját, Miklóst (72) kísérte el, szavai szerint elsődlegesen az motiválta, hogy szeretne külföldre menni a nyáron, oltás nélkül pedig nehéz lesz. Hozzátette, eddig nem regisztráltak, de ha meg is tették volna, neki még biztosan várnia kellene rá, itt pedig helyben megkaphatja édesapja kísérőjeként.

Erzsébet (44) már regisztrált a váróterembe, de miután megtudta, hogy Bősön is megkaphatja anyósa (76) kísérőjeként, így átjelentkezett ide. Anyósa számára viszont azt kívánta elintézni, hogy házhoz menjen a mentő. Elárulta azt is, hogy családjuk már átesett a koronavírus-fertőzésen.

„A férjem kórházban is volt tüdőgyulladással. Neki még nem javasolta a tüdőorvosa az oltást, mivel gyógyszereket is szed, de mindenképp szeretnénk beoltatni magunkat, mert még egyszer nem szeretnénk ilyen betegek lenni” – fejtette ki.

(SzT)