Még gazdagabbak lettek a leggazdagabbak

MAGYARORSZÁG - Tovább nőtt a legvagyonosabb réteg vagyona. A privátbanki ügyfelek száma viszont csökkent, miután az Erste átvette a Citi Gold-ügyfeleket, akik közül többen prémiumkategóriássá váltak - írja keddi számában a Világgazdaság.

Tavaly 275 milliárd forinttal (880 millió euró) gyarapodhatott a leggazdagabbak vagyona - derül ki a Blochamps Capital adataiból. Az év végén 4135 milliárd forint (13,2 milliárd euró) lehetett a privátbanki számlákon.

A növekedés annak dacára töretlen, hogy az ügyfélszám tavaly csökkent, 42 335-en tartoztak már csak a privátbanki ügyfélkörbe, míg 2016 végén még csaknem 48 ezer ilyen kliens volt. A háttérben az áll, hogy a Citi Gold 8 ezer fős ügyfélállománya tavaly februárban átkerült az Erstéhez. Ezek a citis ügyfelek viszont inkább prémiumkategóriásak voltak, így az Erste az Erste World üzletágba tette át őket, és kikerültek a statisztikából - mondta a lapnak Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője.

Ha az Erste World üzletágat is figyelembe venné a statisztika, nőtt volna az ügyfélszám. Az Erste Worldnek 9600 ügyfele volt ugyanis összesen 161 milliárd forintos (515 millió euró) vagyonnal.

A legnagyobb privátbanki szolgáltató tavaly év végén is az OTP volt, ott két privátbanki kategória is van, az egyiknél 30 millió (96 ezer euró), a másiknál 80 millió forint (256 ezer euró) a bekerülési limit. Az OTP-nél 21 798 privátbanki ügyfél volt tavaly.

(MTI)