Még idén megkapják a rendkívüli támogatást a búzatermesztők

2023. szeptember 20. - 08:58 | Belföld

Rendkívüli támogatásban részesülnek a szlovákiai búzatermesztők az ukrán gabonabehozatal okozta károk kompenzálására összesen 15,7 millió euró értékben.

Még idén megkapják a rendkívüli támogatást a búzatermesztők
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Erről Jozef Bíreš földművelésügyi miniszter és Jozef Kiss, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) vezérigazgatója tájékoztatott kedden.

Bíreš kijelentette, Szlovákia a Kijev által indított per ellenére is kitart az Ukrajnával szembeni, a gabona behozatalára vonatkozó tilalom mellett.

A miniszter tájékoztatása szerint Szlovákia úgy döntött, hogy az odaítélt 5,24 millió eurós uniós támogatást és az európai támogatás 200 százalékáig kiegészítő hazai pénzügyi támogatást csak a búzatermesztőknek folyósítja.

"Az összeg kifizetésének határideje év vége. A kifizetés automatikusan történik, így a pályázónak nem kell kérelmet benyújtania, ezáltal megszűnik a bürokrácia" - magyarázta az agrárminiszter.

Kiss szerint a PPA a történetében először folyósítanak úgy támogatást, hogy a pályázónak nem kell azt kérvényeznie, ez körülbelül nyolcezer búzatermesztőt érint.

A PPA vezérigazgatója szerint rekordidő alatt fizetik ki a kártalanítást. „Úgy gondolom, hogy szeptember végén meghozzuk az első határozatokat, és az év végére teljesíteni tudjuk az Európai Bizottság feltételét, és maradéktalanul ki tudjuk fizetni a kártalanítást” – tette hozzá Kiss.

(TASR)


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: