Még karácsony előtt jöhet az újabb országos tesztelés

2020. november 19. - 11:46 | Belföld

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a csütörtöki kormányülés után kijelentette, még karácsony előtt lehet egy újabb országos tesztelés.

Még karácsony előtt jöhet az újabb országos tesztelés
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A miniszterelnök részleteket egyelőre nem árult el, de mint mondja, rövid időn belül tájékoztatnak.

Matovič azt állítja, egyetlen miniszter sem ellenezte az újabb országos tesztelés ötletét. A járványügyi szakemberek és a Központi Válságstáb szerint is fontos a tömeges tesztelés, ezáltal ugyanis csökken az új fertőzöttek száma. Hozzátette, ha nem szeretnénk, hogy ismét nagy nyomás nehezedjen a kórházakra, szükség van újabb tömeges tesztelésre.

„Éppen ezért elegendő mennyiségű antigén tesztet kell biztosítanunk” – mondta, majd hozzátette, az újabb tesztelésre valamikor decemberben kerülhet sor.

A következő tömeges tesztelés kapcsán annyit elárult, hogy hasonlóan zajlana, mint az eddigiek: először az összes régióban tesztelnének, majd a következő körben már csak azokban, ahol rosszabb a helyzet, az esetleges harmadik körben pedig azokban, amelyekben a második kör után a legmagasabb a fertőzöttségi arány.

A miniszterelnök szerint abban az esetben, ha azt látják majd, hogy az emberek nem akarnak részt venni önként a tesztelésen, számításba jöhet a decemberi lockdown is, ami „a legrosszabb megoldás a szlovák gazdaság számára”. Megjegyezte, hogy ő az országos tesztelés híve, bár a tömeges tesztelés terve, olyan formában, ahogy azt korábban javasolta, végül nem valósult meg.


(TASR)