Még karácsonyig 300 eurót kapnak a nyugdíjasok a 13. nyugdíjon kívül

2023. november 21. - 09:33 | Belföld

Sikerült megduplázni a korábban bejelentett 150 eurós karácsonyi nyugdíjkiegészítés összegét.

Még karácsonyig 300 eurót kapnak a nyugdíjasok a 13. nyugdíjon kívül
Fotó: TASR - illusztráció

Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke, és Erik Tomáš munka-, család- és szociális ügyi miniszter kedden bejelentették, még karácsony előtt 300 eurós kiegészítést kapnak a nyugdíjasok.

Közölték, sikerült megduplázni a korábban beharangozott 150 eurós nyugdíjkiegészítést, így a 13. nyugdíj mellett további 300 eurót küldenek minden nyugdíjasnak. Az erre vonatkozó módosított javaslatról a parlament várhatóan a napokban, gyorsított eljárás keretében tárgyal.

Pellegrini szerint a nyugdíjkiegészítés összegének megduplázásáról sikerült megegyezniük a pénzügyminiszterrel. Erik Tomáš korábban arról tájékoztatott, hogy a 150 eurós karácsonyi kiegészítés 220 millió euróba kerülne, a duplája tehát 440 millió euróra jön ki.

„A parlamenti bizottságban ma módosító javaslat lesz előterjesztve, mely szerint megduplázódik az összeg. Az idősek tehát a munkaügyi minisztérium, a kormány és a koalíció javaslatára még karácsony előtt 300 eurót kapnak”

– jelentette ki Pellegrini. A jelenlegi 13. nyugdíjjal együtt tehát az év végéig összesen plusz 350 és 600 euró közötti összeget kapnak a nyugdíjasok.

Az egyszeri támogatást valamennyi nyugdíjas megkapja, nem csak az öregségi nyugdíjra jogosultak.

„Meggyőződésem, hogy örülni fognak ennek az idősek és a többi nyugdíjjogosult is, és jövőre, mint ahogy azt már közöltük, karácsony előtt már teljes összegű, az átlagnyugdíjnak megfelelő 13. nyugdíj lesz kifizetve, pontosan úgy, ahogy azt a Hlas-SD ígérte. Az öregségi nyugdíjaknál ez 606 euró lesz” – tette hozzá Tomáš.

Emlékeztetett, hogy a magas infláció miatt pártja többször segített a nyugdíjasoknak. „Csakis a korábbi kormányoknak köszönhető automatikus emelés miatt nőttek a nyugdíjak idén január 1-jétől 11,8%-kal. Csakis a Hlas által kidolgozott törvénynek köszönhetően volt idén július 1-jén további 10,6%-os nyugdíjemelés, csakis a Hlas által kidolgozott törvénynek köszönhetően lettek három év után feloldva a befagyasztott minimálnyugdíjak, amiket még Igor Matovič kormánya fagyasztott be” – tette hozzá Tomáš.

A munkaügyi miniszter november elején jelentette be, hogy az átlagnyugdíj összegének megfelelő, egységesen mintegy 606 eurós 13. havi nyugdíjra számíthatnak a nyugdíjasok, de csak jövőre. Idén még az előző kormány által meghatározott, 50 és 300 euró közti összeget kapták meg a nyugdíjasok a novemberi kifizetési időszakban – minél nagyobb a nyugdíjuk, annál kevesebbet kaptak, a 300 euróra a minimálnyugdíjjal rendelkezők voltak jogosultak.

Mivel idén nem sikerült az átlagnyugdíjnak megfelelő összegű 13. nyugdíjat folyósítani, ezért a tárca először 150 eurós karácsonyi nyugdíjkiegészítésről tájékoztatott, ezt sikerült most megduplázni. Az összeget várhatóan még karácsony előtt folyósítják a nyugdíjasoknak.


(parameter)