Meg kell szüntetni a zsaruk testkameráira kiírt 100 milliós tendert!

A Közbeszerzési Hivatal elrendelte, hogy a belügyminisztérium szüntesse meg a mintegy 26 ezer testkamerára kiírt tendert - tudta meg a Denník E.

Meg kell szüntetni a zsaruk testkameráira kiírt 100 milliós tendert!
Illusztráció - Fotó: Pravda

A mintegy 100 millió euró értékű közbeszerzést még tavaly novemberben írták ki, a Közbeszerzési Hivatal pedig idén nyáron kezdte vizsgálni, július elején pedig elrendelték a tender felfüggesztését, ami azt jelentette, hogy a megszüntetésén kívül semmit sem kezdhetett vele a belügyi tárca. Most elrendelték a megszüntetését is, a belügy viszont fellebbezett a szeptember végén kiadott határozat ellen.

A rendőrségnél már régebb óta téma a testkamerák vásárlása, ezt az igényt pedig elsősorban a Szepsin történt rendőrattak támasztotta. 

A hivatal még a tender tavaly novemberi kiírása előtt, októberben átvizsgálta a hozzá tartozó dokumentumokat, majd azt javasolta a minisztériumnak, hogy ossza több kisebb részre a tendert és pontosítsák a kiírást. A minisztérium a részekre bontás ellen viszont azzal érvelt, hogy a beszerzendő áruk és szolgáltatások egy technológiai egységet alkotnak.

A minisztérium a tenderkiírás alatt változtatott a paramétereken, és akadtak érdeklődők, akiknek csak a határidő lejárta előtt válaszolt, vagy bizonyos kérdéseikre még úgy sem.

Erre az Állítsuk meg a korrupciót! (Zastavme korupciu) kezdeményezés hívta fel a figyelmet, és közölték, hogy amire például bizonyos érdeklődők nem kaptak választ, hogy a kameráiknak milyen adatbázisokra kell csatlakozniuk. Megjegyezték, hogy ezt a kérdést csak a második körben fogják oldani, ez viszont előnyös lehet azon cégek számára, amelyek már valamit beszállítottak ezen a területen, és tudják, milyen rendszereket használ a minisztérium.

(Denník E)