Még két hétig pályázhatnak civilek a város támogatására Dunaszerdahelyen, 257 ezer eurót osztanak szét

2023. február 14. - 07:00 | Régió

Idén a válság ellenére az eddigi évek legmagasabb pénzösszegét hagyta jóvá a képviselő-testület a civil szervezetek sport-, kulturális, szociális és oktatásügyi tevékenységének támogatására. Összesen 257 ezer euróra lehet pályázni.

Még két hétig pályázhatnak civilek a város támogatására Dunaszerdahelyen, 257 ezer eurót osztanak szét
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

A közhasznú szolgáltatások, általános közhasznú célok és közhasznú célok támogatása megnevezésű programra előirányzott pénzösszeget egy 2020 októberében elfogadott általánosan kötelező érvényű városi rendelet szabályozza. Az összeg lényegében attól függ, milyen az adott évre vonatkozó előrejelzés a jövedelemadóból származó bevétel, állam által visszatérített részarányát illetően. A pályázható összeg minden évben ennek 2,5%-a. A rendelet szerint aztán ebből az összegből 7%-ot levonnak a polgármesteri támogatási alapra, ennek odaítéléséről a polgármester dönthet.

Az elmúlt években a város jövedelemadókból származó bevétele rendre nőtt, és ezzel egyidejűleg a közhasznú célokra előirányzott támogatások összege is. 2020-ben 191 ezer eurót, 2021-ben – már az új rendelet alapján 209 ezret, tavaly pedig 225 ezret hagytak jóvá erre a célra. Pontosabban az elmúlt évben 242 500-at, de ebből ment közel 17 ezer a polgármesteri alapba. A pályázaton ténylegesen kiosztott összeg a tavalyi költségvetés szerint végül elérte a 235 ezer eurót is, de a jövedelemadóból származó bevétel is magasabb lett az év folyamán változó előrejelzések alapján – az eredeti 9,7 millió euró helyett 10,62 millió.

Az idei évre vonatkozó előrejelzés a jövedelemadó visszatérítendő részarányára vonatkozóan 11,06 millió euró, ennek 2,5%-a kb. 276 ezer euró, aminek a 7%-áról, kb. 19 ezerről dönthet maga a polgármester, és körülbelül 257 ezer euróról döntenek a pályázati program keretén belül.

Pályázni a város weboldalán fellelhető elektronikus nyomtatvány kitöltésével lehet olyan tevékenységre, mely idén megvalósul vagy már megvalósult. Az ezekkel kapcsolatos kritériumok szintén megtalálhatók a város weboldalán. A pályázatok benyújtásának határideje február 28.

Egy kérvényező egy nptári évben legfeljebb két különböző projektre kérvényezhet támogatást, melynek összege a projekt költségvetésének vagy költségeinek legfeljebb 90%-át teheti ki.

(SzT)