Még Kiska megbízatási ideje alatt választhatnak újabb alkotmánybíró-jelölteket

Andrej Danko (SNS) házelnök kiírta az alkotmánybíró-jelöltek megválasztásának újabb fordulóját.

Még Kiska megbízatási ideje alatt választhatnak újabb alkotmánybíró-jelölteket
Fotó: TASR-archív

Erre a parlament május 9-én kezdődő ülésszakán kerülhet sor, a jelöléseket április 15. 16.00-ig kell benyújtani - derül ki a parlament weboldalán közzétett dokumentumból.

Már két alkalommal is szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről a parlamentben. Az első körben, amikor Robert Fico is jelölt volt, a Smer obstrukciót követett el két alkalommal is a nyilvános szavazáson, emiatt nem sikerült egyetlen jelöltet sem megválasztani.

A második fordulóban, melyre múlt hét szerdán és csütörtökön került sor, már sikerült megegyeznie a koalíciónak, és nyolc jelöltet megválasztottak, noha némelyeket csak az ellenzék segítségével. 

A legtöbb szavazatot Ivan Fiačan kapta, akire az SaS képviselői is voksoltak, 112 szavazata kényelmes többségnek mondható. Peter Molnár bírósági végrehajtón, Rastislav Kaššák ügyvéden és pedagóguson, valamint Ľuboš Szigetin, a Galántai Járásbíróság elnökén azonban csak a Progresívne Slovensko és a Spolu a parlamentben függetlenként ülő képviselőinek voksai segítettek. Sokan támogatták az ellenzékből Daniela Švecovát, a Legfelsőbb Bíróság elnökét is, elképzelhető, hogy ő sem ment volna át nélkülük. A hatodik jelölt, akit szerdán megválasztottak, Michal Truban, a Specializált Büntetőbíróság elnöke. Csütörtökön hozzájuk csatlakozott Miloš Maďar és Pavol Malich.

Andrej Kiska négy személyt ezáltal már kinevezhet alkotmánybírónak, de rajtuk kívül a parlamentnek még 10 jelöltet kellene kiválasztania, hogy a köztársasági elnök újabb 5 kinevezésével feltöltse szükséges létszámot. A májusi forduló még mindig Andrej Kiska megbízatási ideje alatt zajlik majd.

(TASR)