Még a koronavírus-járvány hatására sem nőtt a digitális készségek szintje az idősek körében

2022. május 5. - 12:11 | Belföld

A magasabb életkorral, az alacsonyabb iskolai végzettséggel és a háztartás rosszabb szociális helyzetével arányosan csökken az információs és kommunikációs technológiákhoz való alkalmazkodási képesség – derül ki a Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) felméréséből, amit február 22. és március 1. között végzett el 1003 személy bevonásával.

Még a koronavírus-járvány hatására sem nőtt a digitális készségek szintje az idősek körében
Illusztráció (Fotó: TASR)

A felmérésből kiderül, hogy a nyugdíjasok 15 százaléka nagyon könnyen vagy könnyen alkalmazkodik az információs technológiához, 34 százalékuk inkább nehezebben, 51 százalékuk pedig egyáltalán nem érdeklődik irántunk. A munkanélküliek vagy a háztartásbeliek 44 százaléka könnyen alkalmazkodik, 25 százaléka nehezen, 32 százaléka pedig egyáltalán nem alkalmazkodik.

A megkérdezettek kb. 60 százaléka válaszolt úgy, hogy a koronavírus-járvány arra kényszerítette őket, hogy fejlesszék eddigi készségeiket a számítógép, az internet vagy az online szolgáltatások használata terén.

Marián Velšic, az IVO elemzője szerint a nyugdíjasoknál, a munkanélkülieknél és a legszegényebb háztartásokba tartozóknál még a koronavírus-járvány sem tudta növelni a digitális készségek szintjét.


TASR/para