Még meg sincs az új kormány, de a gyermekorvosok máris felszólították

2023. szeptember 26. - 15:25 | Belföld

Az alapellátást nyújtó gyermekorvosok felszólítják a következő egészségügyi minisztert, hogy haladéktalanul terjessze a parlament elé a gyermekgyógyászat stabilizálásával foglalkozó intézkedéscsomagot - tájékoztatta a TASR hírügynökséget az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok szövetsége (SSPPS).

Még meg sincs az új kormány, de a gyermekorvosok máris felszólították
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

„Nem vagyunk hajlandók tovább tűrni, hogy kényszerből dolgozunk a készültségen, és hogy ezt a munkát a törvény értelmében hétvégén és ünnepnapokon 15 órában, hétköznapokon pedig a rendelési idővel közvetlenül összekötve, pihenőidő nélkül, és nem megfelelő bérezésért kell végeznünk. Nem vagyunk hajlandók eltűrni, hogy túlóráznunk kell, és ezek a túlórák nem számítanak bele a ledolgozott óráinkba" – közölte a szövetség.

Az alapellátás területén dolgozó gyermekorvosok arra is rámutattak, hogy nem tudnak betegszabadságra menni, nem maradhatnak ki a munkából, ha egy családtagjukat kell ápolni, vagy nem mehetnek tanulmányi szabadságra, és kijelentették, nem hajlandók tovább elviselni a bürokráciával járó terheket sem. „Nem fogjuk továbbra is kockáztatni, hogy ilyen körülmények között nem jönnek új kollégák erre a területre dolgozni, és nem lesz, aki gondoskodjon a gyerekekről" - tették hozzá a gyermekorvosok.

Kifogásolták továbbá, hogy a parlament nem tartotta meg rendkívüli ülését, melyen a gyermekgyógyászok helyzetével kellett volna foglalkozniuk a képviselőknek, és az egészségügyi törvény módosítására irányuló javaslatról kellett volna tárgyalniuk. Egyebek mellett a sürgősségi ambulanciák rendelési idejének lerövidítését kérték a gyermekorvosok, javasolták, hogy 22 óra helyett csak 20 óráig kelljen rendelniük, továbbá hogy emeljék az ellátásért fizetendő díjakat. A rendelőintézetek és a kórházak képviselői egy sor intézkedésről megállapodtak.


TASR


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: