Még mielőtt végleg betiltanák az orosz gázolajat, a kereskedők elintéztek egy fontos dolgot

2022. november 21. - 10:09 | Külföld

Az európai kereskedők gyorsan feltöltik az orosz gázolaj készleteiket, mielőtt februárban megkezdődik az EU-ba való behozatalának tilalma. Erre azért vam szükség, mivel az alternatív források még mindig korlátozottak- írja a Reuters ügynökség.

Még mielőtt végleg betiltanák az orosz gázolajat, a kereskedők elintéztek egy fontos dolgot
Fotó: TASR

Az EU február 5-én betiltja az orosz olajtermékek behozatalát. A régió erősen függ az oroszországi dízelimporttól. Már decemberben életbe kell lépnie az orosz olajimport tilalmának.

November 1. és 12. között az Amszterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA) tárolóterületre szánt dízel rakomány mennyisége októberhez képest 126 százalékkal, napi 215 ezer hordóra nőtt - mondta Pamela Munger, a Vortex elemzője.

Oroszország a teljes európai üzemanyagimport 44 százalékát adta ebben a hónapban, mivel kevés azonnali költséghatékony alternatíva létezik. Októberben részesedése 39 százalék volt a Refinitiv ügynökség adatai szerint. Moszkva februári ukrajnai inváziója előtt Európa több mint 50 százalékban függött az orosz üzemanyag-importtól, és a visszaesés ellenére továbbra is Oroszország a kontinens legnagyobb gázolajszállítója.

"Az EU-nak nagyjából napi 500-600 ezer hordó gázolajat kell biztosítania az orosz mennyiség pótlásához, a csere az Egyesült Államokból, a Közel-Keletről és Indiából érkezik" - mondta az FGE elemzője, Eugene Lindell.


(Reuters)

Címkék: gázolaj, EU-szankciók