Még mindig az államfőben bíznak a legtöbben Szlovákiában, a parlament és a kormány a béka segge alatt van

2022. május 25. - 12:45 | Belföld

A Polis Slovakia legújabb felmérése szerint Szlovákiában sem a parlament, sem a kormány nem örvend nagy népszerűségnek az emberek körében, de ellenkező a helyzet az elnöki palotával és a bíróságokkal – írja a topky.sk.

Még mindig az államfőben bíznak a legtöbben Szlovákiában, a parlament és a kormány a béka segge alatt van
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

A Polis Slovakia ügynökség a Zoznam.sk megbízásából végzett el egy felmérést május 18. és 23. között 1003 személy bevonásával. A kérdés az volt, hogy az emberek kiben bíznak leginkább, illetve legkevésbé az állami intézmények és személyiségek közül.

A felmérés szerint Zuzana Čaputová köztársasági elnökben bíznak a legtöbben – a megkérdezettek 44,5 százaléka válaszolt úgy, hogy az államfő egyértelműen élvezi a bizalmát. 53 százaléknyian viszont nem bíznak Čaputovában.

Második helyen végeztek a szlovákiai bíróságok, amely 33,3 százalékos bizalmi indexet szerzett, a harmadik pedig a Főügyészség 29,9 százalékkal. A rendőrségben a válaszadók 29,8 százaléka bízik, 51,9 százaléka viszont nem.

A megkérdezettek mindössze 21,7 százaléka válaszolt úgy, hogy bízik a jelenlegi kormányban, 75,8 százaléka viszont egyértelműen nem. Hasonló eredményt ért el a parlament is, amely csupán 18,2 százalékos bizalmi indexet kapart össze, miközben az emberek 76,1 százaléka egyértelműen nem bízik benne.

A Speciális Ügyészi Hivatal esetében a bizalmi arány 19,7-60,7 százalék, a Szlovák Titkosszolgálat esetében pedig 12-38 százalék.


(topky.sk)