Még mindig divat a feketemunkások alkalmazása Szlovákiában

2020. június 3. - 08:20 | Belföld

2019-ben 758 munkáltató szegte meg az illegális foglalkoztatás tilalmát. Összesen 1617 személyt alkalmaztak feketén.

Még mindig divat a feketemunkások alkalmazása Szlovákiában
Illusztráció (Fotó: TASR)

Az illegális munkavállalók száma az előző évhez képest 853 fővel csökkent. Ez az illegális munkavállalás és az illegális foglalkoztatás felderítését és felszámolását célzó tevékenységről szóló jelentésből derül ki, mellyel a kormány is foglalkozni fog.

A munkafelügyelők összesen 21 761, az illegális foglalkoztatás felderítését célzó ellenőrzést hajtottak végre. 19 348 szubjektumot és 46 034 dolgozót ellenőriztek. Tavaly a felügyelők 36 esetben leplezték le fiatalkorúak illegális foglalkoztatását.

A cégek 478 esetben alkalmaztak feketén külföldről érkezett vendégmunkásokat. Az uniós országok közül a legtöbb illegális munkavállaló Magyarországról, Horvátországból, Lengyelországból és Csehországból érkezett. A legtöbb, harmadik országokból származó illegális munkavállaló ukrán és szerb volt.

A legtöbb feketemunkást az építkezéseken leplezték le. Az illegális foglalkoztatás tilalmát 2019-ben - és az azt megelőző négy évben is - leggyakrabban a legfeljebb kilenc alkalmazottal működő kisvállalkozások szegték meg.

Ami a megyei eloszlást illeti, a legtöbb illegális munkavállalót Nyitra megyében, a legkevesebbet pedig Besztercebánya megyében leplezték le.

806 esetben a munkavállalók nem kötöttek írásos munkaszerződést a nekik dolgozó személyekkel, 440 esetben pedig nem jelentették be őket a Szociális Biztosítónál.

Tavaly a munkafelügyelők és a Kobra csoport összesen 3,3 millió euró összegű bírságot róttak ki az illegális foglalkoztatás tilalmát megszegő munkáltatókra. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest a büntetések száma 10,8%-kal, a kiszabott bírságok összege pedig 23,9%-kal csökkent.


TASR