Még mindig ég a lakóház, Pellegrini szerint az utóbbi 10 évben ez a legnagyobb ilyen szerencsétlenség (VIDEÓ)

2019. december 6. - 18:13 | Régió

Még mindig oltják a lángokat a tűzoltók abban az eperjesi (Prešov) háztömbben, ahol kora délután gázrobbanás történt. „Minden lakást átkutattak a nyolcadik emelet alatt, további áldozatokat vagy sérültelet nem találtak" – tájékoztatott a tűzoltóság a közösségi hálón.

Még mindig ég a lakóház, Pellegrini szerint az utóbbi 10 évben ez a legnagyobb ilyen szerencsétlenség (VIDEÓ)
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

A kora esti órákban Peter Pellegrini kormányfő is megérkezett az eperjesi gázrobbanás helyszínére. Rajta kívül a helyszínen tartózkodik még Denisa Saková belügyminiszter, Andrea Kalavská egészségügyi miniszter, valamint Peter Gajdoš védelmi miniszter is.

Pellegrini a helyszínen elmondta, a gázrobbanás áldozatainak száma még nőhet. A legfrissebb értesülések szerint öt halálos áldozatról tudni, a kormányfő szerint azonban még több emelet lángokban áll, és a tűzoltók ezekre még nem jutottak be.

„Hatalmas tragédia történt, folyamatosan tárgyalunk arról, milyen segítséget nyújtunk a ház lakóinak” – tette hozzá a miniszterelnök.

„Óriási problémát jelent, hogy leszakadtak a lépcsők. A tűzoltók ezért csak kívülről tudnak bejutni a lakásokba, és ebben a pillanatban sajnos senki sem tudja megmondani, hogy összesen hányan veszíthették életüket ebben a szörnyű tragédiában” – jelentette ki a robbanás helyszínén Pellegrini, és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Hozzátette, hogy az utóbbi tíz évben ez a legnagyobb ilyen szerencsétlenség.

Az aktuális információk szerint az eperjesi panelházban történt gázrobbanásnak továbbra is 5 halálos áldozata és 40 sérülje van.

Időközben kiűrítették a környező lakóhazat is, az áramot mindenütt lekapcsolták. A városi rendőrök ellenőrzik a szomszédos tömbházakat.

A kormányfő és a helyszínen tartózkodó miniszterek részt vesznek a válságstáb 19 órakor kezdődött ülésén. Hozzátette, hogy a kormány segít a városnak és a károsultaknak. A helyszínen továbbra is valamennyi tűzoltóegység és a hadsereg is részt vesz a tűz oltásában.

A helyszínen van a MUSAR speciális keresőcsapat is. Átvizsgálják azokat közeli lakóépületeket, amelyeket elérhetett a lökéshullám.

A tűzoltók csak az épületen kívül tudnak oltani, a statikai szakértők szerint a legfelső három emelet balesetveszélyes.

A város gondoskodott a tömbház lakóinak elszállásolásáról, panziókba, szállodákban helyezte el őket. A rendőrség tájékoztatása szerint 200 tábori ágyat helyeztek el a rászorulók számára a rendőrakadémia kassai, Poprád utcai épületében és kollégiumában.

Eperjes önkormányzata számlaszámot tett közzé, amelyre pénzt lehet utalni a Munkácsi (Mukačevská) utcai ház lakóinak megsegítésére. A számlaszám: SK90 7500 0000 0040 0859 1229., azonosító szám (variabilný symbol): 6122019.

Az eperjesi lakótömbben történt gázrobbanás eddig öt halálos áldozatot követelt, és több mint negyvenen sérültek meg. A robbanás a 12 szintes épület egyik lakásában történhetett 12.15 körül. Andrea Turčanová, a város polgármestere 12.35-kor rendkívüli állapotot hirdetett.

Kapcsolódó cikkek:
Gázrobbanás történt egy panelházban, legalább öten meghaltak! (FOTÓK)
Katonák is segítenek az eperjesi gázrobbanás helyszínén
Eddig kilenc sérültet láttak el a helyi kórházban

Erős gázszagot éreztek a tömbház lakói a robbanás előtt, munkálatok zajlottak az épület mellett

A liftakna megtelt gázzal, ez okozhatta az óriási robbanást - a rendőrség eljárást indított

(TASR/DenníkN/para)