Még mindig emelkednek az ingatlanárak, egyre drágábbak a régebbi lakások

2018. április 22. - 17:23 | Belföld

Az elkövetkező hónapokban várhatóan továbbra is emelkedni fognak az ingatlanárak.

Még mindig emelkednek az ingatlanárak, egyre drágábbak a régebbi lakások
Fotó: TASR - illusztráció

Vladimír Kubrický elemző a TASR hírügynökséggel közölte, az áremelkedés a régebbi lakásokat érinti a legnagyobb mértékben, azok után ugyanis továbbra is nagy a kereslet.

2018 márciusában a lakások négyzetméterenkénti átlagos ára Szlovákiában, a megyei városokban 1534 euró volt.

Az előző hónaphoz képest 2,5 százalékos emelkedés tapasztalható, februárban ugyanis 1496 euró volt a lakások négyzetméterének átlagára.

A szakértő szerint ennek oka az, hogy a vásárlók kisebb összeget szánnak az ingatlanokra, ezért döntenek inkább a régebbi lakások mellett. Egy újépítésű és egy régebbi kétszobás lakás ára közt 17 százalékos különbség tapasztalható.

Az ingatlanárak várhatóan az elkövetkező hónapokban is emelkedni fognak. Ehhez hozzájárulhat a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) júliusban életbe lépő intézkedése, amelynek alapján új lakáshitelt vagy fogyasztási kölcsönt csak akkor vehetnek fel az ügyfelek, ha háztartásuk eladósodottsága nem haladja meg éves bevételének nyolcszorosát.

Az elemző szerint ezt sokan figyelmeztetésnek veszik, és még az új szabályok életbe lépése előtt lakáshitelhez folyamodnak.

A legnagyobb érdeklődés a fővárosi lakások iránt mutatkozik. Pozsonyban a lakások négyzetméterenkénti átlagára eléri a 2300 eurót. A legdrágább lakások az Óvárosban vannak (2681 euró/négyzetméter), ezt követi Újváros (2479 euró/négyzetméter), illetve Ružinov (2353 euró/négyzetméter). A legolcsóbb lakások a fővárosban Vereknyén (Vrakuňa) vannak (1752 euró/négyzetméter).


TASR/para