Még mindig a lopkodós reflexek működnének az SNS-nél?

Simon Zsolt kitart a meggyőződése mellett, hogy csak azok járhattak sikerrel az agrártárca legújabb pályázati felhívása során, akikkel az SNS-hez tartozó minisztérium emberei suba alatt előre egyeztettek. 

Még mindig a lopkodós reflexek működnének az SNS-nél?
Fotó: TASR

Ugyanakkor az egykori hidas, jelenleg független képviselő elvárja, hogy a szaktárca kérjen tőle elnézést a tegnapi "beszólogatós" nyilatkozata miatt. Mint arról tegnap beszámoltunk, a mezőgazdasági minisztérium reagált Simon kritikus kijelentéseire. Eszerint nem először fordul elő, hogy a honatya következetlen szövegértelmezése miatt, valamint az önmenedzseléstől hajtva félrevezeti a közvéleményt. A tárca közleménye leszögezi: Simon egyszerűen nem olvasta el az általa bírált pályázat minden részletét.

Mint ismeretes, a tárca az erdők fakitermelésen kívüli egyéb rendeltetésének támogatására írt ki pályázatot október 31-én, és 13 napot hagyott arra, hogy az érdeklődők jelentkezzenek.

Simon szerint a lényegi elem az, hogy a lefektetet szabályok értelmében alig kéthetes időszak állt a pályázók rendelkezésre, ami nem elegendő arra, hogy az érdeklődők minden szükséges engedélyt beszerezzenek a benyújtandó kérvényük mellé. Főleg úgy nem, hogy a 13 napnyi időkeretbe a mindenszentek ünnepével együtt 5 munkaszüneti nap is beleesett.

A képviselő úgy véli, a fennmaradó 8 nap alatt szinte lehetetlen volt beszerezni a pályázat által megkövetelt összes igazolást, ráadásul a hatóság utólag nem fogadott el semmilyen hiánypótló dokumentumot, tehát a más esetben működő, úgynevezett büntetőjogi felelősség tudatában tett (becsületbeli) nyilatkozattal sem lehetett időt nyerni.

Simon arra is emlékeztetett, hogy volt egy másik, nehezen teljesíthető követelmény is: igazolást szerezni a munkafelügyelettől arra vonatkozóan, hogy a pályázó nem alkalmaz illegálisan munkásokat.

A minisztérium csípős nyelvezetű reakciójában szinte csak ezt a kitételt próbálta meg árnyalni azzal a nyilatkozatával, hogy csupán “ha jogi személy vagy egyéni vállalkozó a kérvényező, annak kell benyújtania a munkafelügyeleti igazolást arról, hogy nem sértette meg az illegális foglalkoztatás tilalmát.”

Simon meggyőződése, hogy az SNS által irányított tárcánál a nemzetiektől megszokott stílusban kezelik a közpénzeket.

“Ezzel a felhívásukkal bebiztosították azt, hogy javarészt a kiválasztottak nyerhessenek, azok, akiket előre figyelmeztettek a szükséges dokumentumok beszerzésére. Bár a párt vezetése megváltozott, a módszereik változatlanok” - szögezte le a volt miniszter.

(sárp)