Még mindig másfél-kétszer annyi a fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban, mint amennyi az enyhítéshez kellene

2021. február 24. - 07:33 | Régió

Némi javulás tapasztalható az elmúlt hetekben, de ez még kevés.

Még mindig másfél-kétszer annyi a fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban, mint amennyi az enyhítéshez kellene
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A Dunaszerdahelyi járás március 1-től is fekete besorolás alá esik a Covid-automata alapján. Regionális szempontból a meghatározó indikátorok e tekintetben a 14 napos súlyozott incidencia, vagyis az újonnan előforduló esetek száma, miközben ebben a tekintetben 4-szeresen számolják a 65 éves vagy annál idősebb új fertőzötteket. Emellett számít a hétnapos incidencia mozgása, tehát hogy milyen irányba változnak az esetszámok az előző héthez képest, a kórházi ápoltak száma 100 ezer lakosra, illetve a területileg illetékes Közegészségügyi Hivatal értékelése.

Érdeklődtünk a Regionális Közegészségügyi Hivatalnál Dunaszerdahelyen, Vörös Teréziától, a hivatal epidemiológiai főosztályának vezetőjétől pedig megtudtuk, hogy a 14 napos incidencia 100 ezer lakosra vetítve aktuálisan 2 875. Ez másfél-kétszerese annak, mint amennyi alatt (1600) egy járás bordó besorolás alá eshet.

"Az elmúlt héten enyhén csökkent a pozitívan tesztelt személyek száma járásunkban" - jegyezte meg Vörös Terézia.

Február 9-én a 14 napos incidencia 3 252, február 3-án pedig még 3 925 volt. Ezek a számok az első helyre sorolták Dunaszerdahelyt az új koronavírusos esetek előfordulása tekintetében. Összehasonlításképp például a szintén fekete besorolású Galántai járás 100 ezer lakosra vetített 14 napos incidenciája február 10. környékén 2 742 volt.

A hétnapos incidencia lényegében hétről hétre változik, legutóbb például a fent említettekből adódóan értelemszerűen javult, a kórházban ápoltak száma, ami szintén egy nagyon fontos indikátor, viszont rendre 70 és 80 között mozog a Dunaszerdahelyi járásban, és ez még 100 ezer lakosra vetítve is meghaladja a 60-at.

Kapcsolódó cikk:

Minden harmadik páciens meghal a dunaszerdahelyi Covid-osztályon

Sokat nyom a latba az új idős (65+) fertőzöttek száma, ami az elmúlt hetekben heti 100-150 között mozgott.

Vörös Terézia közlése szerint február 1-jétől 5 965 koronavírusos személyt regisztráltak a Dunaszerdahelyi járásban. Közülük 1631-et PCR-teszttel, 4 334-et pedig antigénteszttel. Ez a szám a hétvégi, önkormányzati teszteléseket, és a magánrendelőkben elvégzett teszteket is magába foglalja.

A minap írtunk róla, hogy a rendőrség idén országszerte 370 karanténsértést leplezett le. Érdeklődtünk a Regionális Közegészségügyi Hivatalnál arról is, hogy a járásban mennyi ellenőrzést tartottak.

"A pozitívan tesztelt személyeket és azok kapcsolatait a rendőrség segítségével ellenőriztük, abban az esetben, ha bejelentés érkezett a karantén esetleges megszegéséről. Az ellenőrzött személyeket minden esetben otthon találták a rendőrök" - közölte Vörös Terézia. Hozzátette, a rendőrséggel együttműködve a közeljövőben tervezik a karanténban lévő személyek rutinszerű ellenőrzését a járás területén.

(SzT)