Még mindig nincs egyezség a rendőrfőnök-választás új szabályairól

Nem terjesztette elő a Belügyminisztérium az országos rendőrfőkapitány választásának új szabályait a szerdai kormányülésen.

Még mindig nincs egyezség a rendőrfőnök-választás új szabályairól
Denisa Saková (Fotó: TASR)

Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter szerint ennek az az oka, hogy a javaslat jelenlegi formájával kapcsolatban nincs egyetértés a koalíción belül. Azt, hogy kinek milyen kikötései vannak a koalícióban, a miniszter asszony nem akarta elárulni.

Saková szerint a rendőrfőnök megbízatási idejével kapcsolatban nincs egyetértés. „A javaslatunk utolsó verziójában nem kötöttük ki, hogy meddig tartson az országos rendőrfőkapitány megbízatási ideje. Az újonnan megválasztott országos rendőrfőkapitányt ugyanakkor leválthatná a parlament Védelmi Bizottsága, ha ezt a tagok nagyobbik fele megszavazza” – pontosított a miniszter.

Saková rögtön elő akarja terjeszteni az anyagot, amint megegyezésre jutnak a koalícióban. Szerinte továbbra is érvényes, hogy legkésőbb az októberi parlamenti ülésen fognak foglalkozni a javaslattal. „Biztosan szó lesz még a témáról a következő koalíciós tanácskozásokon is… Több feltétel is van, amelyet a Belügyminisztérium és a rendőrség széles kontextusában kell nézni” – közölte.

(TASR)