Még mindig nincs időpontja az R7-es átadásának, viszont idén az állam állja az üdülési utalványok árát – maximum 275 eurót ad

2020. június 30. - 16:08 | Belföld

Az állam várhatóan 275 eurót ad mindenkinek hazai üdülésre, de valószínűleg egy ideig nem folytatódik újabb szakasszal az R2-es autópálya, a szoroskői alagút sem épül meg egyhamar. Az R7-es elkészült szakaszát Pozsony és Egyházgelle között a legutolsó információk szerint július 15. környékén adhatják át az autósoknak, az engedélyeket már kiadták, pontos dátum azonban még nincs. Első száz napját értékelte Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedésügyi miniszter.

Még mindig nincs időpontja az R7-es átadásának, viszont idén az állam állja az üdülési utalványok árát – maximum 275 eurót ad
Fotó: TASR

Nem tartozik majd az R2-es építésének folytatása Andrej Doležal (Sme rodina) a közlekedésügyi miniszter prioritásai közé. Az útépítési projektek fontossági sorrendje még csak most készül, de a miniszter szerint az R2-esen túlságosan gyenge a forgalom. „Jó, ha napi 10 ezer autó halad át azon a szakaszon, az D3-as kysucei szakaszán viszont 30 ezres a forgalom.

Nem vagyunk olyan gazdag ország, hogy mindent egyszerre tudjunk megépíteni” - magyarázta a miniszter.

Az infrastrukturális projektek fontossági sorrendjét a pénzügyminisztérium Értéket a Pénzért Intézetének (ÚHP) közreműködésével a következő hónapokban állapítják meg.

A szoroskői alagútról már korábban megjelentek hírek, hogy egy ideig bizonyosan nem fog megépülni, a hnonline.sk szerint nincs rendben a környezetvédelmi engedély, az állami környezetvédelmi hatóság nem adta beleegyezését.

R7-es: átadás július közepén?

Az R7-es és a D4-es mielőbbi befejezése azonban a miniszter szerint is fontos feladat, de egyelőre ezekhez sem tudott határidőt rendelni., „Az R7-es első szakaszaira már kiadták az engedélyeket” - mondta a miniszter. Az átadás dátumát azonban nem tudta megmondani. Pontos dátumot nem tudott mondani az építő cég, a D4R7 Construction sem, a legutóbbi tájékoztatásuk szerint július közepén vehetik majd igénybe a Ketelec és Egyházgelle közti útszakaszt az autósok.

Még nincs pályázó a Pozsony-Komárom vasútvonalra

A miniszter szerint folytatódnak a tárgyalások a Pozsony-Komárom vasútvonal liberalizációjáról is. A jelenlegi üzemeltető, a RegioJet a miniszter szerint egyelőre irreális feltételeket támaszt.

„A RegioJet 10 éves szerződéshosszabbítást szeretne elérni, ellenkező esetben klimatizálatlan szerelvényeket akar csak indítani a szakaszon” - mondta Doležal.

A miniszter szerint megszólítják az osztrák állami vasutat, az ÖBB-t és a Cseh Vasutat is, hogy kapcsolódjanak be a vonal üzemeltetésére kiírt pályázatba. Ha ez decemberig nem fejeződik be, akkor várhatóan rövid időre szóló hosszabbítást kaphat majd a RegioJet. A miniszter szerint egyelőre egyetlen érvényes ajánlat sem érkezett erre a szakaszra.

Az állam állná az utazási utalványok árát

A miniszter továbbra is ígéri, hogy az állam már idén hozzájárulhat a hazai üdülések költségeihez, azt azonban nem tudta megmondani, hogy a szükséges törvénymódosítás mikor kerülhet a kormány, majd a parlament elé. „Az azonban biztos, hogy a korábban kiállított számlákkal is lehet majd kérvényezni” - jelentette ki kedden a miniszter, vagyis az intézkedés erre az évre visszamenőleges hatályú lesz.

Szinte mindenki kaphat, aki dolgozik

Korábban ezt a költséget a munkáltató állta – 50 alkalmazottnál nagyobb cégnél kötelezően, kisebbnél azonban nem volt kötelező –, az üdüléssel összefüggő költség 55 százalékáig, de legfeljebb 275 euróig. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy ha az üdülés költsége 500 euró volt, abból 275-öt fizetett a munkaadó. Ezt a költséget vállalja majd át idén és jövőre az állam azzal, hogy

kibővíti a kedvezményezettek körét: mindenki kérvényezheti majd, aki nem próbaidőben dolgozik, és az egyéni vállalkozók üdültetését is támogatni fogja.

A közlekedésügyi miniszter szerint mintegy 450 ezer ember kaphat támogatást, ha mindenki kihasználja a maximális összeget, az több mint 123 millió eurójába kerülhet az államnak. Ettől a támogatástól azt várják, hogy mintegy 30 ezer munkahelyet ment majd meg az idegenforgalmi ágazatban.

- lpj -