Még mindig tárgyal a koalíció és az ellenzék is az alkotmánybíró-jelöltekről

2019. február 14. - 14:56 | Belföld

Az ellenzéki pártok délután tárgyalnak az alkotmánybíró-jelöltek választásáról. Tovább egyeztetnek a Smer-SD, az SNS és a Híd koalíciós pártok képviselői is. Az ismételt szavazást 11 óráról 17 órára halasztották.

Néhány koalíciós képviselő kilátásba helyezte, hogy az ismételt szavazáson megválaszthatnak valamennyi jelöltet.

Az ellenzék részéről az OĽaNO, SaS, Sme rodina pártok és mozgalmak képviselői, valamint a parlamenten kívüli Spolu párthoz tartozó független képviselők fognak tárgyalóasztalhoz ülni. Az ellenzék hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megválasszanak 18, erkölcsileg és szakmailag is kifogástalan alkotmánybíró-jelöltet, akik közül az államfő kinevezheti majd a kilenc új alkotmánybírót. A leköszönő alkotmánybíróknak két nap múlva jár le a megbízatási idejük.

Mint ismert, a képviselők az alkotmánybíró-választás első fordulóján kedden egyetlen jelöltet sem választottak meg. A szavazáson 132 képviselő vett részt, 13-an nem voksoltak. A 119 leadott szavazat közül 66 volt érvényes, 53 pedig érvénytelen. Több képviselő, köztük a Smer politikusai is üres szavazólapokat adtak le, így tiltakozva az ellen, hogy a szavazás nyilvánosan zajlott.

A parlamentnek 18 alkotmánybíró-jelöltet kell választania, akik közül az államfő kilencet fog kinevezni a leköszönő alkotmánybírók helyére. A megbízatási idejük 12 évre szól. Összesen 13 alkotmánybíró van.


(TASR)