Még mindig vita tárgya, hogy tíz napra karanténba kell-e vonulnia annak, aki nem vesz részt az országos tesztelésen

2020. október 21. - 14:48 | Belföld

A tíznapos karantén még mindig vita tárgya – mondta Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter a kormány szerdai ülése előtt.

„Azt szeretnénk, hogy a döntések összhangban legyenek a hatályos jogszabályokkal" – jelentette ki.

A miniszter úgy gondolja, a hétvégi oravai és bardejovi tesztelések is megmutatják majd a helyzetet. Hozzátette, reméli, a lakosság felelősségteljesen fog hozzáállni az általános teszteléshez, és a világjárvány kezelése szempontjából szükséges lépésként fogják fel az intézkedést.

Szerinte a széleskörű tesztelés megmutatja a valós helyzetet, de felhívta a figyelmet arra, hogy még azután sem lehet eltörölni az járványügyi intézkedéseket. Rámutatott, hogy be kell tartani a szigorú előírásokat és a határátkelőkön is tesztelni kell. „Az nem lenne ésszerű, ha itt letesztelnénk az egész lakosságot, majd megengednénk, hogy az esetleges fertőzöttek szabadon jöhessenek-mehessenek át a határon" - mondta. A 61 határátkelőért a belügyminiszter felel. „Dolgozik a tesztelés lebonyolításán. Van ideje, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket. Ezt meg kell oldanunk" - hangsúlyozta a védelmi miniszter.

Mint ismert, Igor Matovič kormányfő kedden kijelentette, aki nem vesz részt a tesztelésen – tömegesen vagy magánlaboratóriumban – és nem tud felmutatni negatív teszteredményt, 10 napra karanténba kell vonulnia. A miniszterelnök sajtótájékoztatóján szóba került az is, hogy ha valaki nem vesz részt a tesztelésen, és ezért otthon kell maradnia, nem kaphat arra az időre táppénzt, sem gyermeke után ápolási segélyt (OČR).

Zuzana Čaputová köztársasági elnök szintén támogatja az országos szűrést, ugyanakkor úgy véli, ha büntetni fogják azokat, akik nem vesznek részt rajta, akkor nem beszélhetünk önkéntes tesztelésről. Čaputová szerint még zajlik az önkéntes részvétel megoldásának és az alkotmányos keretek betartásának keresése.


(TASR/para)