Még a múlt héten jelentette be a Gazprom, hogy leállítja a gázszállítást Szlovákián keresztül, ám a hétfői adatok nem teljesen ezt mutatják!

2022. október 3. - 14:37 | Belföld

Még a múlt héten söpört végig a hír a különböző felületeken, hogy a Gazprom megüzente, hogy egy, az ukránokkal fennálló elszámolási és jogi vita miatt leállítja a Szlovákiát is érintő európai gázszállításait. Ám a Reuters beszámolója szerint ez nem teljesen így történt, ugyanis az adatok azt mutatják, hogy zavartalanul halad át a gáz Ukrajna és Szlovákia között.

Még a múlt héten jelentette be a Gazprom, hogy leállítja a gázszállítást Szlovákián keresztül, ám a hétfői adatok nem teljesen ezt mutatják!
Fotó: TASR/AP

A vita akkor pattant ki az orosz és az ukrán fél között, mikor az ukrán Naftogaz nemzetközi törvényszék elé idéztette a Gazpromot. Az ukrán vállalat szerint erre azért volt szükség, mert az orosz gigavállalat kevesebb tranzakciós illetéket fizetett, és azt is többször a határidő lejárta után.

Az idézés hatására a Gazprom gyorsan tweetelt is egyet, melyben azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a gázszállítást Európába.

A jelenleg is működő cső a Testvériség gázvezeték, amely Ukrajnán keresztül lép be Szlovákiába, majd innen megy tovább az Európai Unióba. A Gazprom a közlése szerint az ukrán Szumi városához közeli Szudzsa tranzitponton a vasárnapi 41,7 után hétfőn 41,8 millió köbméter gázt küld. A Reuters szerint a nagykaposi (Veľké Kapušany) határátkelőhely tranzitpontjának nominálása, vagyis gázforgalom-igénylése hétfőn 36,2 millió köbméter, ami a vasárnapival szintén majdnem teljesen megegyező mennyiség.

A HVG szerint, az hogy még mindig működik a Testvériség, két oka lehet: vagy sikerült rendezni a vitát a két cég között, vagy az oroszok csak simán blöfföltek.

Továbbá a Reuters azt is megjegyzi, hogy a Jamal-Európa vezeték keleti irányú forgalma Németország-Lengyelorszég viszonylatban hétfő reggel teljesen leállt, ami azt jelenti, hogy a németek és a lengyelek ezen a szakaszon már nem tudnak kereskedni.


(Reuters/HVG)